Kemal Türker’in Kızı Nilgün Soydan’ın Yargılanmasına Devam Edildi

Öldürülen DİSK eski Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan Türkler, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan'a "hakaret ve iftira" suçlamasıyla yargılandığı davada reddi hakim talebinde bulundu.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanık Nilgün Soydan ve taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından, hakim müşteki Celal Adan’ın ifadesinin Ankara’dan talimatla alındığını belirtti.

Celal Adan’ın ifadesine karşı söyleyecekleri sorulan Nilgün Soydan “Ben Celal Adan ile karşılaşmak ve buna göre beyanda bulunmak isterim” dedi.

Daha sonra söz alan Soydan’ın avukatları müştekinin ifadesinin alınması sırasında mahkemede hazır bulunmasını istediklerini, ayrıca belirttikleri hususların talimat evrakına yazılmayarak müştekinin etkin şekilde ifadesinin alınmadığını, bu nedenle soru sorma haklarını kullanamadıklarını ve savunma haklarının kısıtlandığını belirtti.

Sanık avukatlarının sözleri üzerine mahkeme sanığa atılı suçun hakaret ve iftira suçu olduğunu müştekiyi ancak iddianamede belirtilen olaylara soru sorulabileceği başka suçtan kesinleşmiş davalara ilişkin soru sorulamayacağı bu hususların yasada açık olarak belirtildiğini ifade etti.

Mahkemenin hiçbir kişi ve kurumun yönlendirmesine tabi tutulamayacağını belirten hakim, talimat mahkemesine katılmayı isteyen vekillerin duruşmaya gitmeleri kendi dahilinde olduğunu belirtti.

Mahkemenin bu sözleri üzerine Soydan’ın avukatı Arzu Becerik müştekinin ifadesinin talimatla alınmasından dolayı soru sorma haklarının egellenmiş ve savunma haklarının kısıtlanmış olduğunu ve mahkemenin tarafsızlığına ilişkin endişe uyandıran görüntü sergilediğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu. Hakim Soydan’ın avukatlarına reddi hakim talebi ile ilgili ayrıntılı dilekçe hazırlamaları için süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 22 Temmuz 2012 tarihinde Kemal Türkler'in mezarının başında toplanan grup içinde Soydan'ın "basına da yansıyacak şekilde" Celal Adan hakkında, "cinayetin azmettiricisi olduğu" ve "cinayetin işlenmesinde silah temin ettiği" iddialarını dile getirdiği ifade edilmişti.

6 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İddianamede, Soydan'ın konuşmasında Adan'a yönelik olarak, "Kendi katillerinin kurtarılması için büyük çaba sarf etmiştir ve emeline ulaşmıştır" dediği belirtilmişti. İddianamede Soydan’ın "hakaret ve iftira" iddiasıyla 1 yıl 3 aydan 6 yıla kadar hapsi istenmişti.
Kaynak: İHA