İlaç ve Tıbbi Cihaz İhtiyacı Yerli Üretimle Karşılanacak

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN - Türkiye'nin 10. Kalkınma Planı'nda , yüksek katma değerli ürün üretebilen, küresel pazarlara ürün ve hizmet sunabilen ve yurt içi ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyacının daha büyük bir kısmını karşılayabilen bir üretim yapısına geçilmesi amaçlanıyor.

Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı'nın da yer aldığı planda, Türkiye'de artan ve yaşlanan nüfus, ortalama yaşam süresinde yükselme, sağlık hizmetlerinde ve ilaca erişimde iyileşme, artan refah düzeyi ve farkındalık gibi faktörler nedeniyle ilaç ve tıbbi cihaz talebinin artmasının, sosyal güvenlik harcamalarında ve cari açık üzerinde baskı oluşturduğu vurgulandı. Uzun vadede Türkiye'nin küresel bir ilaç Ar-Ge ve üretim merkezi olması, ilaç ve tıbbi cihaz alanında rekabetçi bir konuma ulaşmasının önemi belirtilen planda, Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı'yla, yüksek katma değerli ürün üretebilen, küresel pazarlara ürün ve hizmet sunabilen ve yurt içi ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyacının daha büyük bir kısmını karşılayabilen bir üretim yapısına geçilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Bu kapsamda orta vadede yerli üretim kapasitesinin artırılması, Ar-Ge ve girişim ekosisteminin geliştirilmesi, uzun vadede yeni molekül geliştirebilen, daha yüksek katma değerli ilaç ve tıbbi cihaz üretebilen bir yapıyla küresel değer zincirlerinde etkinliğin artırılması öngörülüyor.

Program dahilinde, yurt içi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 20'sinin ve yurt içi ilaç ihtiyacının değer olarak yüzde 60'ının yerli üretimle karşılanması hedefleniyor. İlaç ve tıbbi cihazda ihracatın ithalatı karşılama oranı, ilaç ve tıbbi cihaz Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payı, ilaç sektörünün yerli ve uluslararası patent başvuru sayısı, Türkiye'de tıbbi cihaz şirketi sayısı, ilaç sektöründe çalışan sayısı ile Türkiye'de üretimine başlanan yeni ilaç sayısı performans göstergesi olarak yer aldı.

-Üniversite-sanayi işbirliği sistem ve modelleri geliştirilecek

Programa göre, Ar-Ge ve yenilik alanının geliştirilmesi için yerli ve yabancı nitelikli araştırmacı sayısı artırılacak, öncelikli alanlar belirlenerek temel araştırma programları oluşturulacak, yerli ve yabancı özel sektör ile yakın işbirliği içinde çalışacak akredite araştırma, test ve ölçüm merkezleri kurulacak, sürdürülebilir Ar-Ge, üretim, ticarileştirme için alternatif finansal modeller ile programlar tasarlanacak ve Ar-Ge destek programları geliştirilecek.

İş ve girişim ekosisteminin geliştirilmesi için de yeni sağlık programları oluştururken yerli ilaç sanayi ile işbirliği modelleri üzerinde çalışılacak. Yeni girişim modelleri için finansman yöntemleri geliştirilecek, destek araçları tasarlanacak, tıbbi cihaz ve ilaç sanayi kümelenmeleri oluşturulacak, sektöre özgü üniversite-sanayi işbirliği sistem ve modelleri geliştirilecek.

Üretim ve ihracatın desteklenmesi için ise ikili anlaşmalarla ruhsatlandırma ve teknik denetim süreçlerinin hedef bölge ve ülkelerde kolaylaştırılmasına yönelik girişimlerde bulunulacak, imalat sanayi üzerinde dönüştürücü etkisi yüksek uluslararası doğrudan yatırımlara verilen destekler etkinleştirilecek, yerli ilaç üretimini ve ihracatını teşvik için uluslararası yükümlülüklerle uyumlu bir şekilde yeni önlemler devreye sokulacak.

Kaynak: AA