Kalkım Balıklı Kaplıca’nın Yer Teslimi Yapıldı

Sivas İl Özel İdaresi tarafından ihale ile satın alınan Kangal’ın Kalkım Köyü’ndeki jeotermel kaynak suyu için kaynak koruma raporu hazırlanıyor.

Kalkım Balıklı Kaplıca’nın Yer Teslimi Yapıldı
İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nce Kalkım jeotermal sahasında yürütülen çalışmalar devam ediyor. Kaynak koruma raporunun hazırlanması amacıyla ihaleye çıkan İl Özel İdare Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, yüklenici firmaya yer teslimi yaparak kaynak koruma çalışmalarını başlattı. 60 gün içerisinde tamamlanacak olan rapor sonrasında bölgede imar ve çevre düzeni çalışmaları başlatılarak, proje aşamasına geçilecek.

Kangal Kaymakamı Halit Benek’i makamında ziyaret eden İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Erdoğan Altunküpe rapor ihalesinin gerçekleştirildiğini belirterek Kangal Köylere Hizmet Götürme Birliği ile birlikte bu çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Koruma raporunun sözleşmesini imzalayan Kaymakam Benek ise bu çalışmanın ilçeye hayırlı olması temennisinde bulundu.

Ziyaretin ardından Kalkım’da incelemelerde bulunan ve yüklenici firmaya jeotermal suyu teslim eden Ruhsat ve Denetim Müdürü Altunküpe “Kalkım Jeotermal Kaynak Suyu İl Özel İdaremiz adına ruhsatlandırılmıştı. Önemli bir kaynak olan suyun işletmeye hazırlık çalışmaları kapsamında kaynak koruma raporu hazırlanarak yüklenici firmaya yer teslimini de yapmış bulunmaktayız” dedi.

Kangal Balıklı Kaplıca ile Kalkım Çermiğinin benzer pek çok noktası olduğuna dikkati çeken İl Özel İdare Genel Sekreteri Salih Ayhan ise “Kalkım jeotermal suyunda Kangal Balıklı Kaplıcada bulunan C. Macrostomus ve G. Rufa türlerine ait balıklar bulunmaktadır. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal kaynaklar oldukça önem kazanmıştır. Jeotermal enerji günümüzde; tıp, turizm, ziraat, endüstri gibi sayısız alanda kullanılıyor. Bu enerjinin en önemli özelliği ise yenilenebilir olması, maliyetinin düşük, yatırımın ise çok kısa bir zamanda geri dönüş sağlamasıdır. İlimizde de jeotermal kaynağın kullanım alanının genişletilmesi için özel işletmecilere ruhsat veren kurumumuz diğer taraftan da yatırımcıları ilimize çekmeye çalışmaktadır. Kalkım yöresinde hazırlanacak olan rapor doğrultusunda bölgede imar ve çevre düzeni çalışmalarımızı başlatarak, proje aşamasına geçmeyi planlıyoruz. Ayrıca bölgede turizm standartlarında yol yapım süreçlerini de hızlandırmış olacağız. Sivasımız; kültür turizminde, çalışmalarını aralıksız sürdürdüğümüz kış turizminde ve jeotermal kaynak zenginliği ile dikkat çeken kaplıca turizminde de adından sıkça söz ettiren bir il olacaktır” dedi.

Kaynak: İHA