"İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın Uygulanması Ertelenmesin"

İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri Topluluğu Başkanı Levent Kavlak, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun uygulamasının ertelenmemesini doğru bulmadıklarını belirterek, "Devlet, görevini yaptı ve yasayı çıkarttı. Bilim adamları 2 yıldır eğitimler aldı 1 Temmuz itibarıyla 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde, göreve hazır durumdalar" dedi.

Kavlak, AA muhabirine, çalışanların, sağlıklı ve güvenli ortamlarda işlerini yapabilmeleri için yasanın uygulanmasının önemine işaret ederek, bunun için işveren, çalışan, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

"Devlet olarak yasanın çıkarılması gerçekten büyük bir ilerlemedir" değerlendirmesinde bulunan Kavlak, iş güvenliği uzmanlarıyla iş yeri hekimlerinin de üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çıkarılan 13 yönetmelikle 50 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine yönelik düzenlemeler yapıldığını belirten Kavlak, "2002 ile 2012 yılı arasında 12 binin üzerinde çalışanımızı kaybettik. 13 alt yönetmelikle kaza oranları düşürüldüğü halde ölüm oranlarında düşüş sağlanamadı. Çünkü ölümlü iş kazalarının en çok yaşandığı sektörler, 50'den az çalışanı olan sektörler" diye konuştu.

50'den az çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulunması zorunluluğunun,1 Temmuz 2013 itibarıyla uygulamaya konulacağını hatırlatan Kavlak, "Fakat bu zorunluluk, 1 Temmuz 2014'e ötelenmek isteniyor. Kamu ve özel ayırt edilmeksizin 50'den az çalışanı olan, az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu da 1 Temmuz 2014'ten 1 Temmuz 2016'ya ötelenmek isteniyor" dedi.

Kavlak, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uygulanmasının ertelenmesiyle bu yıl birçok çalışanın hayatını kaybedebileceğine dikkati çekti.

-"Cumhurbaşkanımızdan erteleme konusunda hassasiyet bekliyoruz"

"Devlet, görevini yaptı ve yasayı çıkarttı. Bilim adamları 2 yıldır eğitimler aldı ve kendilerini modern bilgilerle donaratak sektöre giriş yaptı" diyen Kavlak, yasanın çıktığı günden beri yaklaşık 40 bin iş sağlığı ve güvenliği uzmanının sektörde görev aldığını bildirdi. Kavlak, şunları kaydetti:

"1 Temmuz 2013'te de 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sayılan iş yerlerinde, göreve hazır durumdayız. Fakat 50'den az çalışanı olan, iş kazalarının ve ölümlerin en çok yaşandığı tehlikeli ve çok tehlikeli sektörlerdeki işverenleri ikna etmeyi bir türlü başaramadığımızdan milletvekillerinin yasanın uygulanmasının ötelenmesi yönünde önerge verdiğini düşünüyoruz. Erteleme çok büyük bir hata olur. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çok büyük uğraşlarla çıkarıldı. TBMM'de erteleme kabul edilse bile Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konusunda hassasiyetlerini bekliyoruz."

Kaynak: AA