Bakan Yazıcı: Çalışmalara Kararlılıkla Devam Etmeliyiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Kazakistan arasında, halihazırda 3 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacminin, gerçek potansiyeli yansıtmadığını vurgulayarak, ikili ticaret hacminin, 2015 yılına kadar 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması amacıyla çalışmalara kararlılık ve hızla devam edilmesi gerektiğini bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Yazıcı, çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gitti.

Buradaki temasları kapsamında ilk olarak Kazakistan Maliye Bakanı Bolat Jamişev'le görüşen Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, ulu bir çınar olan büyük Türk milletinin iki büyük dalını oluşturan Türkiye ve Kazakistan'ın, birbiriyle her alanda yakın dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Bu dostluğun temelinde dili ve özü bir kardeşliğin yer aldığının altını çizen Yazıcı, iki ülke arasında stratejik ortaklık vizyonuyla şekillenen ilişkilerin mükemmel düzeyde seyrettiğini ifade etti.

Kazakistan'ı, bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortaklardan biri olarak gördüklerini vurgulayan Yazıcı, şunları ifade etti:

"Pekçok bölgesel ve uluslararası konuda yaklaşımlarımız örtüşmektedir. Türk Cumhuriyetleri ile işbirliği ve dayanışma bizim için öncelikli bir konudur. Dost ve kardeş ülkelerimiz arasındaki Zirveler Süreci ile devam eden çok taraflı işbirliği modelinin Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi vasıtasıyla kurumsallaşmış bir yapıya dönüşmesinden memnuniyet duymaktayız. Bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaret de hiç şüphesiz mükemmel seviyedeki işbirliğimize yeni boyutlar kazandıracaktır. Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve ilk büyükelçilik açan ülke Türkiye'dir. Atayurdumuz olarak gördüğümüz Kazakistan'ın her zaman yanında olduk.

Bugün dost ve kardeş Kazakistan'ın her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline gelmesinden gurur duyuyoruz. Sayın Nursultan Nazarbayev'in liderliğinde kapsamlı bir kalkınma hamlesine imza atan Kazakistan, sahip olduğu zenginlikleri büyüme ve sosyal refah projelerinde başarıyla seferber etmektedir. Hızla kalkınan Kazakistan artık bölgesinde lider bir ülkedir. Kazakistan'ı anlamanın en iyi yolu, Başkent Astana'da bulunmak, ülkenin ve Avrasya'nın kalp atışlarını burada hissetmektir."

-"3 milyar dolar, gerçek potansiyeli yansıtmıyor"

Yapılan ziyaretin, iki ülke arasındaki işbirliğine yeni boyutlar kazandırmasını temenni eden Yazıcı, "Ancak halihazırda 3 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Kazakistan ülkemizin önemli ticaret ve ekonomik ortaklarındandır. İkili ticaret hacmimizin, hedeflediğimiz üzere 2015 yılına kadar 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması amacıyla çalışmalarımıza kararlılık ve hızla devam etmeliyiz" diye konuştu.

Bakan Yazıcı, yeni iş bağlantılarının kurulması amacıyla iş forumları, iş konseyleri, fuarlar, sergiler ve ticaret günlerinin daha da yaygın hale getirilmesinin faydalı olacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Kazakistan, ülkemizin Orta Asya'da en fazla yatırımının olduğu ülkelerden biridir. Yatırımcılarımızın 1993 yılından bu yana gıda, petrol, ilaç-kimya sanayii, inşaat, otelcilik, sağlık, savunma sanayii ve tekstil alanlarında yoğunlaşan yatırımlarının toplam tutarı 2 milyar dolar civarındadır. Türk müteahhitlerince Kazakistan'da bugüne kadar üstlenilen projelerin toplam değeri 20 milyar dolar kadardır. Kazak firmalarının son yıllarda Türkiye'de yaptıkları yatırımların 500 milyon dolara ulaştığı tahmin edilmektedir.

Ülkemizde halen 150'nin üzerinde Kazak sermayeli şirket mevcuttur. İkili ticaretimizde Türkiye aleyhindeki mevcut dengesizliğin giderilmesi, Türkiye'nin Kazakistan'a yönelik ihracatının ve özellikle müteahhitlik ve teknik müşavirlik alanlarındaki hizmet arzının artırılmasıyla mümkün olabilecektir. Türk müteahhitlik sektörünün Kazakistan'da şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da birçok önemli projeye imza atacağına inanıyorum. Güzel ülkenizin imar ve inşasına katkıda bulunmak bizim için ayrıca bir onurdur. Ülkelerimizin büyük ekonomik ve ticari potansiyeli göz önüne alındığında, mevcut rakamların daha da ileriye taşınacağına olan inancımız tamdır."

-Gümrük uygulamalarında işbirliği

Gümrük uygulamalarına da değinen Yazıcı, Bakanlık olarak hedeflerinin, "Türkiye'nin ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke" olmasını sağlamak olduğunu bildirdi.

Bakan Hayati Yazıcı, bu hedefe ulaşmak için diğer ülkelerin gümrük idareleriyle işbirliğine büyük önem verdiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu çerçevede, idarelerimiz arasında önümüzdeki dönemde şu alanlarda işbirliğimizi güçlendirmek arzusundayız. Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulamasıyla riskli olmayan taşıyıcı, ihracatçı ve ithalatçılara belirli güvenceler altında çeşitli kolaylıklar sağlanması ve kaynakların asıl riskli alanlara yönlendirilmesi ve risk yönetimi konusunda işbirliği, kaçakçılıkla işbirliği halinde mücadele edilmesi, bölgesel ticaretin kolaylaştırılmasında önemli bir araç olarak gördüğümüz İpekyolu İşbirliği Girişimi konusunda daha yoğun bir işbirliğinin geliştirilmesi ve karşılıklı tecrübelerimizi paylaşmak üzere eğitim alanında işbirliği yapılması. Bu toplantımızın ve önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz ortak çalışmaların son derece verimli geçeceğine olan güçlü inancımı belirtmek isterim."

Kaynak: AA