Almanya'nın Afganistan'dan Askeri Malzeme Sevkiyatı

TRABZON - Afganistan'daki ISAF görevinin 2014 yılı sonuna doğru sona erecek olması nedeniyle Alman askerlerinin bu ülkede konuşlanan askeri araç ve malzemelerinin Trabzon Limanı'ndaki Trabzon Lojistik Aktarma Noktası'ndan Almanya'ya sevki sürüyor.

Almanya'nın Afanistan'daki askeri araçlar ile çeşitli malzemelerinin Afganistan'dan Almanya'ya sevk edilmesi amacıyla Trabzon Limanı'nda kurulan Trabzon Lojistik Aktarma Noktası Komutanı Kurmay Albay Michael Sinn, söz konusu noktanın sorumlusu Yarbay Ulrrich Krauss ve subaylar kapılarını Türk basın mensuplarına açtı.

Sinn, burada yaptığı basın açıklamasında, Karadeniz insanının kendilerini dostane tavırla kabul ettiğini belirterek, "Biz kendimizi Trabzon'da çok iyi hissediyoruz ve şimdiye kadar gerçekleşen işbirliğinden son derece memnunuz" dedi.

Afganistan'daki ISAF görevinin 2014 yılında sona erdirilmesi ve oradaki angajmanın asgariye indirgenmiş bir kapsamda yeni hedeflerle yürütülmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Sinn, "Bu durumda Afganistan'da artık ihtiyaç duyulmayan malzemelerin Almanya'ya sevk edilmesi için Türkiye ve Almanya arasında imzalanan 29 Nisan 2013 tarihli anlaşmaya istinaden Trabzon'a Lojistik Aktarma Noktası tesis edilmiş olup, Afganistan'dan uçaklarla getirilen malzemeler buradan gemilere yüklenerek Almanya'ya taşınacaktır" dedi.

Buradaki görevlerinin sadece Afganistan'dan gelen malzemelerin sevk için gemilere yüklenmesinden ibaret olmadığını, aynı zamanda bu malzemelerin tasnif işlemini de yaptıklarını anlatan Sinn, bu görevin 130 Alman askerince yürütüldüğünü dile getirdi.

Trabzon Lojistik Aktarma Noktası sorumlusu Yarbay Ulrrich Krauss da Afganistan'daki ISAF faaliyetinin 31 Aralık 2014'te sona ereceğini anımsatarak, "Bizim buradaki görevimiz Afganistan'daki malzemelerimizi Almanyaya sevk etmektir. Afganistan'dan Almanya'ya 1200 araç sevk edeceğiz. Yaklaşık 4 bin 800 konteynır Afganistan'dan Almanya'ya sevk edilecek. Yani Afganistan'daki malzemelerimizin yüzde 85'i Trabzon üzerinden Almanyaya sevk edilecek" dedi.

-Trabzon'dan silah sevkiyatı yapılmayacak-

Kraus, Trabzon'dan Almanya'ya silah sevkiyatı yapılmayacağını ifade ederek, "Kesinlikle silah mühimmat ve buna benzer hassasiyet gösteren malzemeler Afganistan'dan havayoluyla direk Almanya'ya sevk edilecek, Trabzon'dan gönderilmeyecek. Trabzon'daki araçların silahları Afganistan'da sökülmüştür. Buradaki araçlarda kesinlikle silah ve mühimmat bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan sözleşme gereği Trabzon'da uymaları gereken kuralların belirlendiğini anlatan Krauss, şöyle devam etti:

"Burada bulunmamazın temel altyapısı Almanya ve Türkiye arasında imzalanan bir sözleşmedir. Bu sözleşme bizim için burada önem ihtiva eden tüm noktaları kurallara bağlamıştır. Ocak ayı itibariyle Alman askerleri buradaki altyapının oluşturulmasına yönelik ilk çalışmalarını başlatmıştır ve 16 Nisan'da buradaki tüm altyapı hazır hale getirilmiştir. Bu altyapı, hangarlar gibi binalar 3 ay gibi kısa sürede Trabzon Deniz Limanı'nın organizasyonuyla gerçekleştirilmiştir, kendilerine teşekkür ediyorum. 25 Nisan'da ilk Antonov AN-124 modelli kargo uçağı Trabzon Havalimanı'na inmiştir. Bugün saat 06.00'da da 19'uncu uçak Trabzon'a inmiştir. Yani biz sevkiyata başladığımız günden itibaren toplam 1600 ton malzemeyi Trabzon Havalimanı'ndan alıp Trabzon Deniz Limanı'na sevkiyatını gerçekleştirdik ve bu malzemeleri burada işlemeye başladık. Afganistan'dan toplam 104 araç Trabzon Limanı'na sevk edilmiştir ve 50 konteynırın limana sevkiyatı yapılmıştır. Bunlar su konteynırı ve elektirikle ilgili tesisat ihtiva eden kontaynırlar"

-Malzemelerin Almanya'da hangi noktaya gideceği Trabzon'da belirleniyor-

Krauss, dün de çeşitli mazmeler bulunan 16 konteynırı Almanya'ya gönderilmek üzere gemiye yüklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Malzemelerimiz Antonov AN-124 tipi kargo uçağıyla Trabzon Hava Limanı'na gelmektedir. Bundan sonra başka tip uçaklar da gelebilir. Şu an haftada 2 ile 5 arası kargo uçağımız Trabzon Hava Limanı'na iniyor. 2014 yılı itibariyle bu sayının haftada 15 uçağa çıkacağını tahmin ediyoruz. Gelen malzemeler uçaktan indirildikten sonra Türk nakliye firmalarınca limandaki aktarma noktasına sevk ediliyor. Burada askeri araçlar ve diğer malzemeler kontrol ediliyor. Teknikerler araçlarla ilgili kontrolü gerçekleştirdiken sonra sonuçları bilgisaylar sistemine aktarıyor ve bu sayede ilgili malzeme Almanya'nın hangi noktasına gidecek ve orada bu araca ne gibi bir işlem yapılacak belirleniyor. Kontrol sonrası araçlar burada beklemeye alınır ve kontrol edilen araçlar 200-250 araca ulaştığında Almanya'dan bir gemi bu araçları almak için Trabzon'a gelecek ayrıca sistem yardımıyla yine bu araçların Almanya'da hangi noktaya gideceği de belirleniyor."

Trabzon'a getirilen masa, sandalye gibi diğer malzemelerin de tasnif edilip aynı sisteme kaydedildiğini anlatan Krauss, daha sonra bu malzemelerin konteynırlara konularak Almanya'ya ginderildiğini ifade etti.

Havayolu sevkiyatının dünyanın en pahalı sevkiyatı olduğuna dikkatı çeken Yarbay Krauss, Afanistan Trabzon arasındaki havayolu mesafesinin kısa olması, Türkiye'nin NATO'nun güvenilir ülkesi olması, burada güvenilir bir ortam olması ve bu şekilde sevkiyatın daha ekonomik olması yüzünden Trabzon'u tercih ettiklerini anlattı.

-Soru ve cevaplar-

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Albay Ulrrich, bir soru üzerine "Sevkiyat için Trabzon Limanı'nı tercih etmeden önce Poti ve Batum'u da inceledik, çok çeşitli değerlendirmeler yaptık, artıları eksileri genel olarak değerlendirdiğimizde bizim için havayolu ile deniz limanı arasındaki mesafede çok önemliydi ve genel bir değerlendirme yaptığımızda Trabzon bu sevkiyatı gerçekleştirmemiz için daha fazla öne çıktı" dedi.

Sevkiyat için neden İskenderun Limanı'nın tercih edilmediğinin sorulması üzerine Krauss, konuyla ilgili geniş kapsamlı bir araştırma sonrası Trabzon konusunda karar aldıklarını anlatarak, "Bu faaliyet Trabzon'un ekonomik canlanması açısından da önemli bir faktör. Dün bir gemimiz Almanya'ya doğru yola çıktı ama araçların sevkiyatını gerçekleştirecek Ro-Ro gemisi sanırım Temmuz sonu, Ağustos başında burada olacak. Normal konteynırlar ise normal tarifeli gemilerle zaten sevk ediliyor" şeklinde konuştu.

-Afganistan'dan gelen malzemeler başka bir adrese yönlendirilmiyor-

Krauss, Almanya'dan Afganistan'a malzeme gönderirken malzemelerin bir an önce Afganistan'a ulaştırılması için havayolunu tercih ettiklerini, dönüşte ise ekonomik olduğu için daha kısa bir havayolu ile deniz yolunu seçtiklerini belirterek, "Afganistan'dan Almanya'ya sevk edilen malzemelerin hepsi Trabzon'a getirilmiyor. Mesala Afganistan'da hurdaya ayrılan araçlarımız var. Trabzon'a ne geliyorsa zaten Almanyaya sevk ediliyor. Afganistandan sevk edilen malzemeler kesinlikle Almanya'ya gitmektedir başka bir adrese yönlendirilmemektedir ve sözleşme gereği bu konuda yükümlüyüz" diye konuştu.

Sevkiyatta göreli Alman askerlerinin 2.5 yıl Trabzon'da kalacağını dile getiren Ulrrich, "Basın mensupları gibi Türk halkının da Alman askerleri burada ne yapıyor sorusunu sormaya hakkı vardır. O nedenle bir basın açıklaması yapılması ihtiyacı doğdu. Basın açıklamamız aynı zamanda Trabzon misafirperleğine karşı bir şeffaflık ve bir teşekkürün göstergesidir" dedi.

Yarbay Krauss ve beraberindeki subaylar daha sonra Türk basın mensuplarına Lojistik Aktarma Noktası'nı gezdirerek, buradaki birimler ve yapılan işlemler hakkında bilgi verdi.

Kaynak: AA