İzmir’de Palyatif Bakım Ünitesi

Türkiye ve İzmir’de, kronik rahatsızlıkları olan ve kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz durumdaki kayıtlı hastalar için bir araya gelen kamu kurumları, üniversiteler ve belediyelerin işbirliği sonunda Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi binasında 39 odalı ‘Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi’ oluşturuldu.

İzmir’de Palyatif Bakım Ünitesi
Hastanelerde üniteler kurulması kararı, Ege Üniversitesi, Kamu Hastaneleri Birliği, İzmir Halk Sağlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, belediyeler, Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü temsilci ve uzmanlarının gerçekleştirdiği çalıştay sonunda ortaya çıktı.

Sadece İzmir’de 4 bin 600 kayıtlı, kendi öz bakımını gerçekleştiremeyen ve kronik rahatsızlığı olan hasta bulunduğunu belirten Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Profesör Doktor Gökhan Akbulut, on gün önce açılan 39 yataklı palyatif bakım ünitesinde multidisipliner bir çalışma yürütüleceğini söyledi.

HASTALAR POLİKLİNİK POLİKLİNİK GEZMEYECEK
Prof.Dr. Akbulut, yeni üniteyle bir veya birden fazla kronik rahatsızlığı olan ve aileleri tarafından poliklinik poliklinik gezdirilmek zorunda kalan hasta ve hasta yakınlarının bu sorununun ortadan kalktığını belirterek, “Hem poliklinik iş yükünü artırıyor, hem de bu tip hastalar genelde yürüyemiyor, bağımlı hastalar. Bu insanların poliklinik koşullarında o üniteden o üniteye gitmeleri gerçekten onlara büyük bir eziyet oluyor ve bu bizi üzüyordu. Bu konuda çalışma yapmak gerekiyordu. Zaten palyatif bakım kendi öz bakımını gerçekleştiremeyen aynı zamanda artık tedavisinin çok sınırlı olduğu veya olmadığı hastalık durumlarında hastaları evde bakıma hazırlayan ve aniden gelişen problemlerinde yardımcı olmak için yapılmış bir ünitedir. Biz burada yaklaşık 39 yataklı bir servis açmayı planlıyoruz. İlk etapta 16 oda çalışmaya başladı.

Tek kişilik olarak çalışacak, zaman içinde bu sayıyı artıracağız”

ODALARIN MEFRUŞATI ÖNEMLİ
16 yatakla başlayan ve 39 yatağa çıkarılacak olan servise şu ana kadar 150 bin TL harcandığını kaydeden Başhekim Prof.Dr. Gökhan Akbulut, odaların yatak, refakatçi koltuğu, klima gibi mefruşat için bağışçıların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

HER ODA İÇİN 5 BİN TL DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR
Prof.Dr. Gökhan Akbulut, şimdilik sadece yatakların bulunduğu odaların her birinin 5 bin TL’ye döşenebileceğini vurgulayarak, şöyle seslendi:
“Bu servise 150 milyar bütçe ayırmıştık. Ancak, bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Odaların daha ev konforunda olması gerekiyor, çünkü hastalarımız özel hastalar ve hasta yakınları kalıyor. Aşağı yukarı bir oda 5 bin TL’ye döşenebiliyor ve biz bu konuda bağışçılarımız olursa onların isimlerini odalara asacağız. Bu konuda destek bekliyoruz. Hem problemin büyüklüğünün algılanması hem de kurumun desteklenmesi anlamında önemli. Ancak, bunu tek başına devletin böyle bir yükün altından kalkması mümkün değil. Halkımızın desteği de önemli. Yatakların, mobilyaların, yatakların değiştirilmesi gerekiyor. Oda başına 5 bin TL’lik bağış yeterli. Odanın girişine bağışçının ismini yazacağız.”

BİR DENİZ YILDIZI HİKAYESİ
Çalıştay'da alınan karar gereği, İzmir’de kendilerinden sonra Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de kanser hastalarına yönelik palyatif birim açılacağını kaydeden Prof. Dr. Gökhan Akbulut, şu bilgileri verdi: “Biz kendi hasta profilimize göre, özellikle yaşlı hasta ağırlıklı bir ünite açmaya karar verdik. Bu, İzmir’de ilk olacak. Yakın zaman içinde de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılacak, kanser hastalarına yönelik palyatif birim açılacak. Her hastane ve bölge kendi ihtiyaçlarına göre yapıyor. Atatürk kanser ağırlıklı ünite kuracak. Kas, alzheimer, demans, kanser, KOAH, kalp, nörolojik, obezite hastaları bu grubun içinde yer alacak. Bizim profilimiz daha farklı. Biz daha çok geriatrik bir palyatif hasta bakımı. O anlamda İzmir’de de Türkiye’de de ilk ünitelerden biri. Bu üniteler sonuçta şehrin ihtiyacını tamamen karşılayamaz. Sadece İzmir’de 4 bin 600 kayıtlı bakımını gerçekleştiremeyen hasta var. Tüm hastanelerimizde açsak bile karşılayamayız. Bu, aslında bir deniz yıldızı hikayesi. Uzun bir sahilde pek çok deniz yıldızını tek tek atmaya çalışıyormuş. Tek tek bu kadar deniz yıldızını kurtaramazsın demiş, yine bir tanesini almış atmış. Sahildeki tüm deniz yıldızlarını kurtarmak istiyorsak el birliğiyle çalışmamız gerekiyor. Bu nedenle kurumlar arası işbirliği çok önemli. İzmir’de gerçekten çok şanslıyız. Hem üniversiteler, hem akademisyenler, hem halk sağlığı, il sağlık müdürlüğü ve belediyelerle hep birlikte hareket ettiğimiz bir çalışma grubumuz var.”
Ünitenin İzmir’de bir ilk, Türkiye’de de yeni başlayan birkaç birimden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökhan Akbulut, proje kapsamında evde bakım hizmeti verebilecek personel yetiştirmek amacıyla İş-Kur garantili kurslar açılacağı bilgisini de verdi.

BURADA MULTİDİSİPLİNER BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi Sorumlusu Profesör Doktor Harun Akar da, ünitede hemen hemen tüm tıp branşlarından uzman hekimler, hemşire, psikoloji, fizyeterapist, diyetisyenlerin ortak çalıştığını belirterek, “Palyatif birim, dahiliye ve aile hekimliği tarafından iki disiplinin ortak olarak yürüttüğü bir çalışmayla açıldı. Burada tek tek birim aynı zamanda yer alıyor. Yara bakım hemşireliği, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, anestezi, ağrı biriminden hekimler, yine aynı zamanda diğer tüm tıp branşlarından hekimler ve diğer sağlık personeli bu birime belli aralıklarla destek veriyor” diye konuştu.

HASTALAR ÇOK MEMNUN
Merkezde tedavi edilen hastalardan parkinson hastası Cahit Kayabaşı'nın eşi Zekiye Kayabaşı ise verilen hizmetlerden oldukça memnun olduğunu söyledi.

Hasta yakını Zekiye Kayabaşı, daha önce poliklinikler arasında mekik dokuduklarını anlatarak şunları söyledi: “Daha önce eşim evde rahatsızlanıyordu, geliyorduk sık sık buraya. Ama burası daha güzel, sıkıntı görmüyoruz. Doktor ve hemşirelerimizden memnunuz. Salı günü yattık. Sadece gidip geliyorduk, acilden servisten giriyorduk. Ama şimdi hizmetler bir arada veriliyor. Evde ne yapacağımla ilgili eğitim veriyorlar”
Hasta Cahit Kayabaşı da, memnuniyetini, “Bir yıl önce hastalık geçirdim. Yedi sekiz ay gelip gittiysem ben buraya, bölüm bölüm. Fakat her bölümden de yardım ettiler, Allah razı olsun. İlgileniyorlar. İlgilendikleri gibi ben desem de demesem de amca egzersiz yap, hareket et diye. Çok çok memnunum” sözleriyle dile getirdi.
Kaynak: İHA