Din Görevlilerine Ramazan Ayı’nda Yapılacak Çalışmalar Anlatıldı

Adıyaman Müftülüğü tarafından camilerdeki din görevlilerine Ramazan Ayı’nda yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Din Görevlilerine Ramazan Ayı’nda Yapılacak Çalışmalar Anlatıldı
Müftülük Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Müftü Yardımcısı Musa Çiftçi, özellikle camilerin temizliğine işaret ederek, etkinliklerin kapsamını anlattı.

Müftü Yardımcısı Musa Çitçi, din görevlilerine yönelik şu konuşmayı gerçekleştirdi:

“Ramazan öncesinde camilerin ve müştemilatının küf, koku, bakteri üretmeyen ve hijyene aykırı olmayan bir yöntemle temizlik ve bakım yapılacak, vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yerine getire bilmeleri için her türlü tedbir alınacaktır. Hoparlörlerin ses düzeyinin, ezanın çevresinde duyulmasını sağlayacak fakat yakın komşularının da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması temin edilecektir. Minarelerdeki kandiller Ramazan Ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak imsak vaktinde söndürülecektir. Sakal-ı Şerif bulunan camilerde Ramazan Ayı’nda ziyaret günleri tertiplenebilecektir. Camilerdeki vaaz, irşat, mukabele gibi programlar cami panosuna asılarak ilan edilecek, toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacaktır. Çeşitli sebeplerle görevlisi bulunmayan camilere imkanlar ölçüsünde görevli temin edilecektir.

Ramazan Ayı’nı tatil yörelerinde, sahil sitelerinde ve yaylalarda geçiren vatandaşlarımız ile göçmen tarım işçilerinin ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getire bilmeleri, çocuklarına yaz kuran kursu düzenlene bilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır. Camilerde kadınların en uygun şartlarda ve huzur içerisinde ibadetlerini yapabilmeleri için gerekli tedbirler alınacaktır. Engellilerin gelebilecekleri camilerde gerekli tedbirler alınacak ve bu camiler duyurulacaktır. Çocukların camiye ve cemaate gelmeleri teşvik edilecektir. Camiye gelen çocuklara karşı hoşgörülü, sevecen anlayışlı olmaları hususunda cemaat aydınlatılacaktır. Gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle il ve ilçelerde en az bir camii Kadir Gecesi’nde sabah namazına kadar açık bulundurulabilecektir.

İmam- Hatipler namazlarda Ta’dil-i erkana mutlaka riayet edecekler ve teravih namazlarını hızlı kıldırmayacaklardır. Yerel şartlar ve cemaatin durumu dikkate alınarak teravih namazları iki rekatta veya dört rekatta bir selam vermek suretiyle kıldırılacaktır. Sabah ezanları diyanet takvimine göre imsak vaktinde her camide aynı anda okunacaktır. Akşam ezanları iftar vaktinde okunacak ve camilerde akşam namazı kıldırılacaktır. İmkanlar ölçüsünde bazı camilerde hatm-i şerifle teravih namazı kıldırılması sağlanacak ve hatimle teravih namazı kılınacak camiler önceden cemaate duyurulacaktır.”
Kaynak: İHA