Çevreci Proje İçin İmzalar Atıldı

Ödemiş Belediyesi'nin hazırladığı, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteklediği “Yüksek Kirlilik Yükündeki Atıksuların Biyogaz Tesisi ile Arıtımı ve Oluşan Biyogazdan Isı elde Edilmesi” projesi için İZKA ile sözleşme imzalandı.

Çevreci Proje İçin İmzalar Atıldı
Her yıl İZKA’nın mali destek programları için projeler hazırlayan ve destek alan Ödemiş Belediyesi, bu yıl “2013 Yılı Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı”na iki proje hazırladı. Proje değerlendirmelerinde hibe almaya hak kazanan “Yüksek Kirlilik Yükündeki Atıksuların Biyogaz Tesisi ile Arıtımı ve Oluşan Biyogazdan Isı Elde Edilmesi Projesi” için İZKA yetkilileriyle sözleşme imzalayan Belediye Başkanı Bekir Keskin, proje için 1 milyon lira hibe aldıklarını belirtti.

İZKA tarafından destelenen yeni proje kapsamında yapılacak olan Anaerobik Arıtma Reaktörü ile Mandıra Ön Arıtma Tesisinden gelen atıksuların kirlilik oranı bir miktar daha azaltılacak ve 5 bin mg/lt KOİ kirlilik değeri 800 mg/lt'ye düşürülecek. Yapılacak olan yeni anaerobik tank ile havasız ortamda atıksu bekletilerek çürütülecek ve biyogaz tankında metan gazı açığa çıkacak. Açığa çıkan bu metan gazı çamur kurutma için gerekli ısıyı sağlayacak, fazlası ise belediye asfalt plentinde kullanılacak.

Çevre projelerine ağırlık veren Ödemiş Belediyesi, bu projenin uygulanmasıyla mandıra işletmelerinden çıkan atık suların Küçük Menderes nehrine temiz su olarak bırakılmasını sağlamayı hedefliyor.
Kaynak: İHA