Bayraklı’da Ekrem Akurgal Yaşam Parkı Hizmete Girdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Cengizhan Mahallesi’nde 90 bin metrekarelik alanı dev bir yaşam parkına dönüştürdü.

İçinde spor tesislerinin de bulunduğu parkı vatandaşlarla birlikte hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Her yeşil alana, parka gökdelenler yapmak yerine yeşil alanlar kazandırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel “Cumartesi Törenleri” tüm hızıyla sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son olarak 6 milyon 667 bin liralık yatırımla kurulan Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nı vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği törenle hizmete aldı. “Hocaların hocası” olarak bilinen, Bayraklı (eski Smyrna) antik kentini ortaya çıkaran ünlü arkeolog Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın adının verildiği yaşam parkı, Bayraklı’nın üst kesimlerinde yer alan Cengizhan Mahallesi’ndeki 90 bin metrekarelik alanda oluşturuldu.

Tesiste yer alan çok amaçlı salonda düzenlenen tören İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin halk oyunları ve jimnastik gösteri ile başladı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tesisin çok amaçlı spor salonu, futboldan tenise kadar çeşitli spor alanlarıyla Bayraklı’da yaşayan vatandaşların yaşamına renk katacağını söyledi.

Çevre ilçelerde 21 adet çok amaçlı salon yaptıklarını, 22. salonu ise kent merkezinde açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Kadifekale heyelan bölgesinden Uzundere konutlarımıza geçen vatandaşlarımız için salon ve semt merkezini birlikte hizmete açacağız. Hangi bölgemizde alan varsa, biz oraya çocuklarımızın spor yapması için ihtiyaç olan her türlü tesisi yapmakla istiyoruz” dedi.

Kent genelindeki yeşil alanları artırmak için 9 yıldır büyük bir özveriyle çalıştıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İnciraltı’nda 1250 dönüm kent ormanı, Kadifekale’de 440 dönümlük yeşil alan, Sasalı’da 425 dönüm Doğal Yaşam Parkı, yine Sasalı’da 2500 dönümlük alanda Türkiye’nin en büyük piknik alanı, 6.5 kilometrelik Homeros Vadisi, Bornova Bayraklı arasında 231 dönüm Aşık Veysel Rekreasoyna Alanı, Buz Pateni ve 5 bin kişilik anfi tiyatro ve Yekli üzerinde 500 dönümlük orman oluşturduk. Bayraklı’da kentsel dönüşüm projesine başlıyoruz. Kimsenin hakkını yemeden, adil, eşit davranarak ve birlikte karar vererek, katılımcı bir anlayışla kentsel dönüşümü Bayraklı’dan, 600 dönümlük alanda gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşümle yeşili 4 katına çıkarıyoruz. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı ile birlikte, bölgedeki yeşil alan miktarı 8.5 katına yükselecek. Biz yaşanılacak, çocuklarımıza, torunlarımıza miras bırakabileceğimiz, dünya kentleriyle yarışacak bir kent yaratmaya çalışıyoruz. Bayraklı’dan Uzundere’ye, Aktepe Emrez’den Balllıkuyu’ya, Ege Mahallesi’nden Çimentepe’ye, Örnekköy’e her tarafta kentsel dönüşüm projelerini başlatıyoruz. 9 yıldır ne kimseyi aldattık, ne kimseye yalan söyledik, ne de kimseden beş kuruş menfaat aldık. Hep sözümüzde durduk. Size güvendik ve hep sizden güven gördük. Bize güvenin, bize inanın. Bu proje bittiği zaman en fazla mutlu olacak, en fazla kazançlı çıkacak olan, burada yaşayan insanlarımızdır. Bize inanın, güvenin ki, biz İzmir’in nereye gittiğini, nasıl kalkındığını, İzmir gençliğinin, işsizlerin nasıl iş bulacağını, lokmamızın, ekmeğimizin nasıl büyüyeceğini sizlere hep birlikte gösterelim.”
Konuşmasında her yeşil alana gökdelen yapılması mantığından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz yeşil alanları geliştirmek, kamu alanlarını genişletmek ve insanların nefes alacağı alanları artırmak için çalışıyoruz. Her yeşil alana, her parka bir gökdelen mantığından vazgeçilmeli. Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi gibi yeni bulvar, Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda olduğu gibi yeşil alanlarımızı artırmalıyız. Burada da gençlerimizin, yaşlılarımızın, hanımlarımızın hoşça vakit geçirmesini diliyorum” dedi.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da konuşmasında, İstanbul’da Gezi Parkı’nın ağaçlarının sökülmesi ile başlayan direnişin 20. gününde İzmir’de anlamlı bir açılış gerçekleştirdiklerini belirtti.

Karabağ, “Dünyanın gelişmiş, çağdaş ülkelerinde yeşil alan kalksın diye halka referanduma gidilmez. İstanbul’u uzun yıllardır bir belediyecilik anlayışı yönetiyor. İzmir’i de uzun yıllardır yine farklı bir belediyecilik anlayışı yönetiyor. Büyükşehir Belediyemiz göreve geldiğinden bu yana çok geniş yeşil alanlar kente kazandırıyor. Kadifekale, Sasalı Doğal Yaşam Parkı, bizim bölgemizde Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’nin üzerindeki yeşil alanlar ve Ekrem Akurgal Yaşam Parkı. En son kentsel dönüşümle Edip Baskı Mahallesi’nde yeşil alanı 4 kata çıkaran anlayış. Biz sosyal belediyecilik anlayışımız gereği doğayı, çiçeği, böceği, insanları seviyoruz. Kentsel dönüşüm projesi uygulandığında vatandaşlarımızı başka bir yere göndermemiz söz konusu değil. Sizlerin hakkını korumak bizim görevimiz. Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’na ilçemize böyle bir tesis kazandırdığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Törende söz alan merhum Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın eşi Prof. Dr. Meral Akurgal ise İzmir’e gönül veren Ekrem Akurgal’ın adının bu parkta yaşatılması nedeniyle ailesi adına teşekkürlerini sundu. Meral Akurgal, Ekrem Akurgal’ın oğlunun Başkan Kocaoğlu’na yazdığı teşekkür mektubunu da okudu.

Bayraklı Cengizhan Mahalle Muhtarı Yusuf Özden, tören sonunda hizmetlerinden ötürü Başkan Kocağlu’na üzerinde Atatürk resmi olan tabak armağan etti.

BAYRAKLI’DA BÜYÜK COŞKU
Tesisi vatandaşlarla birlikte gezen Başkan Kocaoğlu, bir süre kay kay pistinde gençlerin paten gösterisini izledi. Ardından Grup Mecaz’ın konserini dinledi. Futbol sahasında genç kaleciye penaltı atışı yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, daha sonra basketbol oynayan sporcularla hatıra fotoğrafı çektirdi. Çocuklar ise palyaço eşliğinde eğlendi.

ÇOK AMAÇLI SALON VE SOSYAL DESTEK MERKEZİ DE VAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 5216 sayılı Belediye Yasası ile kendisine bağlanan çevre ilçelerde uyguladığı ve çok beğenilen çok amaçlı salon projesi, metropol alanda bulunan ilçelerden ilk kez Bayraklı’da, bu proje ile yaşama geçirildi. Cengizhan Mahallesi ve çevresinde oturan vatandaşlar, kültür-sanat ve spor aktiviteleri ile nişan düğün törenlerini de bu salonda gerçekleştirebilecek. 1345 bin metrekarelik alanda kurulan çok amaçlı salonda 705 metrekarelik spor salonu, 219 kişilik tribün, 172 metrekarelik sahne, antrenman salonu, bay -bayan soyunma ve duş odaları bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinden toplumun her kesiminin yararlanmasını sağlamak amacıyla kurulan sosyal destek merkezlerinden biri de yaşam parkı içerisinde yer alıyor. Bayraklı Sosyal Destek Merkezi’nde 1 Temmuz tarihinden itibaren düzenlenecek yaz okulu ile çocukların yaz tatillerini hem eğlenip hem de öğrenerek geçirmesi sağlanacak. Yaz okulunda resim, bilgisayar, sanat atölyesi, tiyatro, drama atölyesi, dil, matematik, fen bilimleri üniteleri, müzik odası ve spor etkinlikleri yer alacak. Merkezde ayrıca Eylül ayında kadınların meslek sahibi olmalarına olanak sağlayacak kurslar da başlayacak. Bölge halkına bilgilendirici ve farkındalık yaratıcı eğitim programları düzenlenecek. 10 derslik, internet odası, toplantı salonu, çok amaçlı salon, gönüllü odası, kütüphane, drama salonundan oluşan merkez, 1435 bin metrekarelik alanda kuruldu.

HAYDİ SPORA
Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda bir adet mini suni çim futbol sahası, 2 adet basketbol sahası, bir adet tenis kortu, kafeterya, bay -bayan soyunma odaları, duş odaları bulunuyor. Tesiste ayrıca 2 bin metrekarelik açık sergi alanı, kay kay sahası, paten sahası, 3 adet çocuk oyun alanı, 146 araçlık açık otopark, 2103 metrelik koşu yolu, 1239 metrelik yürüyüş yolu, kondisyon alanları ve dinlenme yerleri yer alıyor. 90 bin metrekarelik alanın 52 bin metrekarelik bölümü yeşil alan olarak düzenlendi.

1365 ağaç, 3465 çalı, 17 bin 890 yer örtücü kullanıldı. Yaşam Parkı, 6 milyon 667 bin liralık yatırımla hizmete alındı.

HOCALARIN HOCASIYDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı sırtlarında yaptığı dev yaşam parkına adı verilen Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal, 1911 yılında Hayfa yakınlarındaki bir köyde doğdu. 1931’de İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Devlet sınavını kazanarak Almanya’da arkeoloji öğrenimi gördü. 1935 yılında Soyadı Kanunu çıkınca, babasının isteği üzerine, bir Sümer kralının adı olan ve Sümerce’de “Büyük ülkenin babası” anlamına gelen Akurgal soyadını aldı.

1957 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde ordinaryüs profesör oldu. Ege’de Foça (Phokaia), Çandarlı (Pitane), Çeşme-Ildırı Erytrai ve Bayraklı (eski Smyrna) antik kentlerini ortaya çıkardı. Eski Yunan, Hitit-Hatti ve eski Anadolu uygarlıkları üzerine çeşitli dillerde sayısız eseri yayınlandı.

Dünyadaki pek çok bilim kuruluşunun şeref üyesi olan Ekrem Akurgal, Federal Almanya “Büyük Liyakat Nişanı Yıldızlı Rütbesi” (1979), “Goethe Madalyası” (1979), “Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü” (1981), İtalyan “Commandatore Nişanı” (1987) ve Fransız “Légion d’Honneur Officier” ödülünü (1990) kazandı.

Türkiye’de arkeoloji bölümlerinde akademik olarak görev yapmış ve yapmakta olan birçok arkeoloğun hocası olarak “Hocaların Hocası” unvanıyla anılan Akurgal, 2002 yılında İzmir’de vefat etti. Ekrem Akurgal’ın çalışmaları, kendisi de bir uzman arkeolog olan ve sağlığında en yakın asistanlığını yürüten eşi Meral Akurgal tarafından sürdürülüyor.
Kaynak: İHA