Romatizma Kadınları Daha Çok Tehdit Ediyor

İnsanların bir çoğunun hayatını kabusa çeviren ve pek çok insanda görülen romatizmal hastalıkların temel nedeninin yanlış yaşam alışkanlıkları ve aşırı kilolar olduğu belirtildi.

Romatizma Kadınları Daha Çok Tehdit Ediyor
Erkeklere oranla kadınları daha çok etkileyen bu hastalığın ortaya çıkardığı olumsuzluklardan kurtulmak için doğru yaşam alışkanlıklarının kazanılması gerektiğini belirten Aydın Kent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Volkan Yazak hayat standartlarını düşüren romatizma hastalıklarına karşı korunmak için alınacak tedbirleri açıkladı.

“ROMATİZMA KADINLARI DAHA ÇOK TEHDİT EDİYOR”
Kas, kemik, eklem ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı ve hareket kısıtlılığı ile şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak ‘Romatizma’ dendiğini belirten Aydın Kent Hastanesi Dahiliye Uzman Dr. Volkan Yazak, “Kireçlenme kalça, diz, ayak bileği, omuz gibi büyük eklemlerin yanı sıra el parmakları gibi küçük eklemlerde de olabiliyor. Bu sıkıntı kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Hastalığın asıl nedeni eklem kıkırdağının zamanla incelmesi, aşınması ve sonunda yırtılmasıdır. Kireçlenmede hastalar öncelikle ağrıdan yakınır. Ağrı başlangıçta uzun aktiviteler sonrası başlar, dinlenince ve basit ağrı kesicilerle geçer. Zamanla ağrı daha kısa aktivitelerle başlar ve daha uzun sürer. Daha da ilerleyince ağrı sürekli bir hal alır ve hiçbir ilaçla kontrol edilemez. Ağrıyla birlikte eklemlerde tutukluk oluşur ve hastaların hayat standardı düşmeye başlar. Kireçlenme ilerledikçe hastalar zorunlu ihtiyaçlarını bile güçlükle giderirler” dedi.

“DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSULAR”
Romatizmal hastalıkların ortaya çıkardığı olumsuz etkilerle olabildiğince geç karşılaşmak için dikkat edilmesi gereken hususlara da vurgu yapan Dr.Yazak, şu önerilerde bulundu: ”Hastaların ideal kilolarına inmesi, ekleme binen yükleri azalttığından hem hastalığın ilerlemesini azaltır hem de uygulanan tedavi yöntemlerinin etkinliğini ve süresini artırır. Eklem kireçlenmesinden korunmak için eklemleri zorlayıcı egzersizlerden kaçınmak gerekir. Bu rahatsızlıkta düşük yoğunluklu egzersiz, yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi aktiviteler önerilirken, ağırlık kullanılarak yapılan sporlar ve uzun mesafe koşuları önerilmez. Su, eklemlere binen yükü azalttığı için yüzme ve yürüyüş en uygun sporlardandır. Egzersiz düzenli yapılmalıdır. Ağrılı durumlarda eklemler baston, dizlik ya da korse kullanılmalı ve eklem üzerine binen yük azaltılmalıdır. Eklem bölgesinde ısı artışı olduğu dönemlerde sıcak uygulamalardan kaçınılarak lokal soğuk uygulamaları yapılmalıdır. Kronik dönemde sıcak su torbaları, sıcak havlular faydalıdır”
“BOL BOL YÜZÜN, AĞIR KALDIRMAYIN, TOPUKLU AYAKKABI GİYMEYİN”
Diz kireçlenmesini önlemek için, çömelme ve diz çökmeden kaçınılması gerektiğini, ancak mevsimin müsait olması dolayısıyla uygun ortamı olanların yüzmesini tavsiye eden Aydın Kent Hastanesi Dahiliye Uzman Dr.Volkan Yazak, “Bele binen yükü azaltmak için ağırlık kaldırmaktan kaçınılmalıdır; öne eğilen hareketler yapılmamalı, oturuş şekline dikkat edilmeli, el ve omuz kireçlenmesini engellemek için mümkün olduğu kadar titreşimli alet kullanılmamalı, ağırlık tek elle taşınmamalı, baş üstü aktiviteler uzun süre yapılmamalıdır. Kireçlenmeden korunmak için hafif ve ortopedik tabanlı ayakkabı giyilmeli, düz ve yüksek topuklu ayakkabı kullanılmamalıdır. Özellikle hanımların yoğun olarak tercih ettiği topuklu ayakkabıları sağlıklı bulmuyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA