Engelli Gençlerin Mezuniyet Sevinci

Antalya'da doğuştan bedensel engelli Gürkan Ataoğlu (25), 4 yıl önce kazandığı Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü'nü başarıyla bitirerek diplomasını aldı.

Engelli Gençlerin Mezuniyet Sevinci
Hastalığı nedeniyle yürüyemeyen, bir elini güçlükle kullanan ve konuşmakta güçlük çeken Ataoğlu, “Engelliler, A grubu sınavına giremiyor. Engelim nedeniyle kaymakam olamayacağımı biliyorum ama, bu sınava girip denetçilik veya uzman yardımcılığını seçmeyi düşünüyorum. Kabul edilmezsem dava açacağım” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) çim sahada düzenlenen mezuniyet töreninde 4 bin 900 öğrencinin yanında, 9 engelli öğrenci de mezuniyet coşkusu yaşadı. Engelli öğrencilerden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Gürkan Ataoğlu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olan bedensel engelli Ahmet Ortaarmutçu sahneye gelirken, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, çocuklarının eğitimlerini tamamlamasında büyük katkı sağlayan engelli aileleri adına Cemil Ataoğlu ve İbrahim Ortaarmutçu’ya teşekkür plaketlerini takdim etti.

15 YIL KUCAĞINDA TAŞIDI
Doğuştan bedensel engelli Gürkan Ataoğlu (25), 4 yıl önce kazandığı Akdeniz Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü'nü başarıyla bitirerek diplomasını aldı. Ancak asıl mutluluğu, yürüyemeyen, ellerini kullanamayan ve konuşmakta güçlük çeken oğlunu 15 yıl boyunca kucağında okula getirip götüren babası Cemil Ataoğlu (63) yaşadı. Gürkan’a diplomasını veren üniversite yönetimi, kahraman babaya da teşekkür belgesi verdi.

Gürkan Ataoğlu'na henüz 9 aylıkken serebral palsi (SP) teşhisi konuldu. Hastalığı nedeniyle yürüyemeyen, bir elini güçlükle kullanan ve konuşmakta güçlük çeken Gürkan’ın okuma azmini gören işçi emeklisi baba Cemil Ataoğlu, kayıt yaptırmak için gittiği okuldan, olumsuz yanıt aldı. Pes etmeyen baba, Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek İlhami Tankut İlköğretim Okulu’na oğlunun kaydını yaptırdı. Anne Gülcan Ataoğlu, kendini adeta oğluna adayarak çalıştığı işini bıraktı. Anne Gülcan, oğlunu her gün sınıfa kadar götürerek, ortaokul ve liseden mezun olmasını sağladı. Sabah annenin okula götürdüğü Gürkan’ı, öğleden sonra arkadaşları evine getirdi.

OĞLU İÇİN KARAMAN'A TAŞINDI
Karşısına çıkan engellere rağmen eğitim hayatına devam eden Gürkan, 4 yıl önce girdiği üniversite sınavında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü kazandı. Oğlunun üniversiteyi kazanmasıyla büyük sevinç yaşayan Gülcan Ataoğlu, Gürkan'ın üniversiteye devam edebilmesi için eşiyle birlikte Karaman'a taşındı. Bir süre burada eğitimine devam eden Gürkan, YÖK’ün “Engelli öğrenciler bulundukları ildeki üniversitelerde okuyabilir” maddesinden yararlanarak, Akdeniz Üniversitesi’ne geçiş yaptı.

"OĞLUMLA GURUR DUYUYORUM"
Anne Ataoğlu, Gürkan'ın ilköğrenim ve lise hayatında yanından ayrılmazken, üniversitede ise görevi baba Cemil Ataoğlu devraldı. Gürkan’la birlikte 4 yıl boyunca her gün üniversiteye gidip gelen baba Ataoğlu, oğlunun önceki gün mezun olup diplomasını almasıyla büyük sevinç yaşadı. Baba Ataoğlu, oğlunu reklam için okuluna götürmediğini belirterek konuşmak istemezken, anne Gülcan Ataoğlu ise, “Gürkan okuma azmiyle herkese örnek olabilecek bir genç. Birçok engeli aşıp eğitimine devam etti. Yardımcı gözetmen verilmemesine rağmen üniversite sınavını kazandı. Diplomayı almasında en büyük pay kendisinin. Çünkü hiçbir zaman pes etmedi” dedi.

Zaman zaman gözleri dolan anne Ataoğlu, ailelerin engelli çocuklarına her zaman destek olmalarını ve onlara güvenmelerini istedi.

"DİPLOMAM AİLEME HEDİYE"
Babasına minnet borçlu olduğunu söyleyen Gürkan Ataoğlu ise, “İlköğretimde annem beni kucağında okula götürdü. Üniversitede babam benimle her gün fakülteye geldi. Fakültemizde asansör olmadığı için kucağında ikinci kata çıkarıyordu. Daha sonra öncülük ederek asansör yapılmasını sağladı. Ben dersteyken, o saatlerce dışarıda bekledi. Onun sayesinde üniversiteden mezun oldum. Diplomam aileme hediyedir. Onlarla gurur duyuyorum” diye konuştu.

"UZMAN YARDIMCILIĞI İSTİYORUM"
Bundan sonraki amacının KPSS'ye girip iyi bir puan almak olduğunu söyleyen Gürkan Ataoğlu, “Engelliler A grubu sınavına giremiyor. Engelim nedeniyle kaymakam olamayacağımı biliyorum ama bu sınava girip denetçilik veya uzman yardımcılığını seçmeyi düşünüyorum. Kabul edilmezsem dava açacağım. Çünkü bu benim hakkım. Bu planım olmazsa özel sektörde çalışmayı istiyorum” dedi.

Kendisi gibi engellilere de önerilerde bulunan Ataoğlu, “Karşılarına çıkan engellerle pes etmesinler. Mücadele etsinler. Azimlerini, umutlarını hiç kaybetmesinler. Önemli olan beyinlerdeki engeli kaldırmaktır” şeklinde konuştu.

AHMET ORTAARMUTÇU'NUN HİKAYESİ
12 yıldır ayakları ile bilgisayar kullanan ve photoshop, power point gibi programlarla hazırladığı tasarımları görenleri hayrete düşüren serebral palsi hastası Ahmet Ortaarmutçu da, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu İşletme Yönetimi Programı'ndan başarıyla mezun oldu

Her sabah annesi Fatma Ortaarmutçu ve babası İbrahim Ortaarmutçu ile okula gelen 21 yaşındaki genç, mezuniyet töreninde büyük mutluluk yaşadı.
Kaynak: İHA