Hazırladığı Proje İle Görme Engellilere ışık Olacak

Şırnak’ın Cizre Lisesi öğrencisinin hazırladığı 'Görme engelliler için 75 metre karelik alanda tüm cisim ve varlıkları algılayıp görme engelliye yön veren baston' projesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapılan 'Yaratıcı Fikirler Yarışması'nda üçüncü oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girme kentinde bulunan Amerikan Üniversitesi'nde 11-13 Haziran tarihinde yapılan 45 projenin yer aldığı 'Yaratıcı Fikirler Yarışması'nda Cizre Lisesi öğrencisi Helin Okur’un hazırladığı 'Görme engelliler için 75 metre karelik alanda tüm cisim ve varlıkları algılayıp görme engelliye yön veren baston' projesi eleme usulü yapılan yarışma sonucunda üçüncülüğe layık görüldü.

45 projenin katıldığı yarışmada projesi üçüncülüğe layık görülen Helin Okur yarışma sonunda katılım sertifikası, teşekkür plaketi İpad ile ödüllendirildi.

2009 yılından bu yana bu proje üzerinde çalıştığını ve projeyi hayata geçirmeye çalıştığını belirten Helin Okur, kendisinin projeyi hazırlamasındaki amacının etraflarında yaşayan doğuştan engelli insanların yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak olduğunu söyledi.

Türkiye’de doğuştan görme özürlü 77 bin insanın var olduğunu ifade eden Okur, "Yarışmaya girdiğimde karşımdaki rakiplerimin de seçkin kolejlerden olması projemin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nden katılımcı olarak sadece benim bulunmam projemin daha fazla ilgi görmesini sağladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan yarışmada Cizre’yi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni temsil etmek benim için çok güzel bir duygu olmakla birlikte gurur verici bir olaydı" dedi

Bundan sonraki hedefinin projenin patentini alıp seri üretimi gerçekleştirmek ve görme engelli vatandaşlara ışık olmak olduğunu kaydeden okur, "Projemi hazırlamaya çalıştığım ilk günden bu yana benden maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen aileme ve bana yol gösteren öğretmenlerime teşekkür eder diğer öğrencilerin de bu tür projeleri geliştirmelerini temenni ederim" diye konuştu

Kaynak: İHA