‘Bayır Taşınacak Mı’ İddiasına Cevap

CHP Milletvekili, İl Başkanı ve İl Genel Meclis üyeleri tarafından Salihpaşalar köyü mevkiinde bulunan kömür ocağının kamulaştırılması esnasında Bayır beldesinin ve Salihpaşalar köyünün kamulaştırma alını içinde kaldığı iddialarına AK Parti’li iki Milletvekili cevap verdi.

‘Bayır Taşınacak Mı’ İddiasına Cevap
Kamulaştırma alanı içinde sadece 9 işyerinin bulunduğu açıklanırken, Muğla-Aydın Karayolunun da 5 yıllığına 2 kilometrelik bir bölümünün güzergâhının değişeceği açıklandı.

Yatağan Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını karşılaması için Rödovans sistemi ile özel bir şirkete verilen Salihpaşalar köyündeki kömür ocağı ile ilgili CHP İl Başkanı ve İl Genel Meclis üyeleri kömür sahasında açıklama yapmış ve Muğla’nın talan edildiğini, kamulaştırma alanının belli olmadığını, kömür miktarının da ne kadar olduğunun belli olmadığını açıklamışlardı. İddialara AK Parti Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Yüksel Özden ve Ali Boğa yine kömür sahasında cevap verdi. Milletvekili Ali Boğa, “Bizim bu olayları takip etmediğimizi söylemişler. Tam aksine başından bu yana kömür ocağının kamulaştırma alanı ve ne kadar kömür olduğunu takip ediyoruz. Kamulaştırma alanlarını da ilgili kurumlar ile birebir görüşerek bilgilerini aldık. Öyle söylendiği gibi Bayır beldesi ne yer değiştiriyor, ne de kömür havzasında kalıyor” dedi.

KÖMÜR BULUNMAZSA SANTRAL KAPANIR
AK Partim Muğla Milletvekili Yüksel Özden ise, “Devletimiz ve ilgili kurumlar yeni kömür rezervleri bulmak zorunda. Yatağan Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılanması için bu kömür ocağı işletmeye açıldı. Eğer yeni kömür ocakları bulunmaz ise Yatağan Termik Santralinin 4 yıllık bir ömrü var. Buradan çıkarılacak kömür ile santralin ömrü 9 yıla çıkacak. Burada iki önemli konu var. Birincisi kömürün çıkacağı alının ruhsatı. İkincisi ise kamulaştırma alanı. Kamulaştırma alanı öyle söylendiği gibi Bayır beldesini kapsamıyor. Kamulaştırma alanı içinde 9 işyeri kalıyor ve bu işyerleri için de gerekli her türlü önlem alınıyor. Yani işletmelerimizin tün zararı karşılanacak” dedi.

YOL GÜZERGÂHI GEÇİCİ OLARAK DEĞİŞİYOR
Kamulaştırma alanı içinde kalan Muğla-Aydın karayolunun 21 kilometrelik güzergâhının geçici olarak değişeceğini belirten Milletvekili Özden, “ Kömür havzası içinde kalan Muğla-Aydın karayolunun 2 kilometrelik bölümü geçici olarak değişecek. Kutay Otomotiv önünden Kafaca beldesi istikametine doğru yeni açılacak karayolu, yine karayolunun Muğla istikametinden gelişteki Kafaca Beldesi girişine kadar olan bölüm geçici olarak değişecek. Yol güzergâhı değişikliği esnasında 9 işletme kamulaştırma alanında kalıyor. Bunun haricinde hiçbir ev ve iş yeri zarar görmeyecek” dedi.

16,5 MİLYON TON KÖMÜR VAR
Milletvekili Yüksel Özden0 CHP’liler tarafından ortaya atılan ‘Ne kadar kömür rezervi var bilinmiyor’ iddiası cevaplandırırken, “Bu alanda toplam 16,5 milyon ton kömür var. Birçok kömür ocağında 18 ton hafriyatta 1 ton kömür alınırken, Burada 10 ton hafriyatta 1 ton kömür alınacak ve kömür öyle iddia edildiği gibi kalitesiz ve kalorisi düşük kömür değil. Devletimizin buradan elde edeceği gelir 475 milyon TL” dedi.

Kaynak: İHA