Yaz Aylarında Burun Kanamalarına Dikkat

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Tuncay Özdemir, yaz aylarında artan burun kanamalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Yaz Aylarında Burun Kanamalarına Dikkat
Burun kanamalarının ön burun kanamaları ve arka burun kanamaları olarak iki bölüme ayrıldığını ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özdemir, “Ön burun kanamaları daha çok gençlerde ve çocuklarda görmüş olduğumuz kanamalardır. Bunlar en ufak bir tahrişte, hızlı sümkürmelerde, yine yaz aylarında kurak havalarda ortaya çıkan burun kanamalarıdır. Arka burun kanamaları ise daha çok damar sertliği olan yaşlılarda, hipertansiyon bulunan yaşlılarda görünen burun kanamalarıdır. Ön burun kanamalarının tedavisi arka burun kanamalarına göre daha kolayken, arka burun kanamaları daha inatçıdır” dedi.

“Günlük yaşamda karşılaştığımız rahatsızlıklar arasında görülen burun kanamaları bazen önemsiz gibi görünse de, ihmal edildiği takdirde ölümle sonuçlanabilecek vakalara yol açabiliyor” diyen Özdemir, şöyle devam etti:
“Toplumun yüzde 10’u hayatında bir kere mutlaka burun kanaması yaşamıştır. Burun kanamalarını en çok biz çocuklarda görüyoruz. Birde yaşlı insanlarda hipertansif hastalar ve kanı sıvılaştırıcı ilaçlar kullanan hastalarda, kalp krizi sonrası, aspirin ve ona benzer ilaç kullanan kişilerde daha fazla görüyoruz. En çok korktuğumuz zaten tansiyona bağlı burun kanamalarıdır. Çünkü çok inatçı bir burun kanamasıdır ve hastaları ölüme kadar götürebilecek vakaları bile gördüğümüz oluyor hipertansif kanamalarda.”
Çocuklarda görülen burun kanamalarında en sık nedenlerin ise, genelde burunlarını karıştırmaları olduğunu kaydeden Op. Dr. Özdemir, “Mutlaka ön bölümü karıştırıyorlar ve ön bölümde de bütün burun damarlarının birbirleriyle ağ yaptığı bir bölüm var ve orada damarlar daha yüzeysel ve en ufak tahrişte parmakla, hızlı sümkürmekle olan kanamalardır. Yaşlılarda bulunan arka burun kanamaları ise belirttiğimiz gibi daha inatçıdır. Çünkü bizim ulaşamadığımız bölgelerdir. Muayenede gördüğümüz çok zor bölgeler. Bu tip kanamalar biraz daha inatçı olduğu için bunların tedavisi de bir an önce yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

"KANAMA SIRASINDA BURNU HAVAYA KALDIRMAK YANLIŞTIR"
Kanamalar sırasındaki yanlışlıklara da değinen Op. Dr. Tuncay Özdemir, şu bilgileri verdi: “Tedavide en önemli şey, önce kanayan burundaki damarların tespitidir. Ön burun kanaması mı, yoksa arka burun kanaması mı onu tespit etmek gerekir. Bunu da nasıl tespit edeceğiz? Arka burun kanamasında mutlaka burun kanamasıyla beraber genizden ve ağızdan da kanama vardır. İnatçıdır, dediğim gibi tedavisi de biraz zor düzelir. Ön burun kanamaları ise daha çok önden kanayan burun kanamasıdır. Burada yanlış olan şey, hastalarımız burnu kanadığında kafalarını yukarı doğru kaldırıp, burunu kapatarak, bu şekilde kanamayı durdurmaya çalışıyorlar ama, bu sefer kan genize gidiyor. Doğrusu ise önce güzel bir soğuk suyla burnu yıkamak, daha sonra öne doğru eğilerek, 5 dakika boyunca burun kanatlarına bastırıp, beklemektir. Bu süre zarfında burun kanaması durmazsa, o zaman mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine göstermek gerekir.”
Kaynak: İHA