Yaylanın Vazgeçilmez İçeceği "yayık Ayranı"

GİRESUN - Karadeniz yaylalarında doğal yoğurt ve kaynak suyundan yaklaşık 2 metrelik tahta yayıkta yapılan "yayık ayranı", eşsiz tadıyla yaylanın vazgeçilemeyen içeceği durumunda.

Karadeniz yaylalarının yemyeşil çayırlarındaki otlarla beslenen ineklerin sütünden elde edilen yoğurttan üretilen ayran, her yaştan insanın zevkle tükettiği bir içecek. Yaylada ayran elde edebilmek için, uzunluğu yaklaşık 2 metre olan yayığa doğal yoğurt ve yaylanın buz gibi akan suyu konuluyor. Ardından yayık, yörede "çalkalamak" olarak nitelendirilen şekilde uzun süre sallanıyor.

Yayıklar ileri geri itildikçe içerisindeki doğal yoğurt kaynak suyuyla karışarak bol köpüklü ve çok lezzetli ayran haline geliyor. Bu işlemden yalnızca ayran değil, tereyağı da elde ediliyor. Yayıkta ayran yapmak oldukça zahmetli olsa da yayık ayranının tadı bu geleneğin sürmesini sağlıyor.

Espiye ve Yağlıdere ilçesinden gelenlerin vakitlerini geçirdiği Alucra ilçesindeki Kırık Yayla'da "yayık ayranı" yapmayı sürdüren Süriye Elevli ,AA muhabirine, eşiyle 20 yıldır yaylada yaşadıklarını ve ayda iki kez ayran yaptıklarını söyledi.

-"Elektrikli yayık bu tadı vermiyor"

Ayran yapmayı küçük yaşlarda öğrendiğini anlatan Elevli, şöyle konuştu:

"Ayranı yayıkta yaparken yağını da alıyoruz. Hem ayranın hem de tereyağının tadı çok güzel oluyor. Yaylanın ayranı mis kokulu olur, kentteki ayranlara benzemez. İçmeyle kanılamıyor bu ayrana. Gençler de çok seviyor bu ayranı. Hem de çok sağlıklı."

Elevli, elektrikli yayıkta yapılan ayranla tahta yayıktakinin tadı arasında çok fark bulunduğunu savunarak, "Bunun nedeni, yayığın, yoğurdun, her şeyin doğal yöntemlerle yapılması. İnsanlar Karadeniz yaylalarına gelince mutlaka bu ayrandan içmeli" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA