Akil İnsanlar Adana’da Basın Kuruluşlarının Temsilcileri İle Görüştü

Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, Adana'da basın kuruluşu temsilcileri bir araya geldi.

Akil İnsanlar Adana’da Basın Kuruluşlarının Temsilcileri İle Görüştü
Kaktüs Kent Sosyal Tesisi’nde gerçekleşen görüşmenin basına açık bölümünde konuşan heyet başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, anlatmak için değil, tam tersine dinlemek için geldiklerini belirterek, “Adana’nın ve Çukurova’nın görüşleri sizde var. Sizde harmanlayıp bize verirseniz bizde bunları tek tek rapor ederek devletimizin yetkililerine iletiriz. Bu çözüm sürecinde 76 milyon olarak hepimizin bu sürece katkısı olsun” diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise devlet ile PKK arasındaki diyalog aslında 1993’te başladığını ifade ederek, “Bu süreç yeni bir süreç değildir ve bu son ateş kes 8’inci ateş kestir. Umuyoruz ki artık bu son olsun” dedi.

“İNSANLAR POLİS ŞİDDETİNE UĞRAMAMALIDIR”
Gezi Parkı olaylarına da değinen Türkdoğan, insanların gösteri hakkının bulunduğunu kaydederek, “Gösteri hakkı biliyorsunuz düşüncelerin eylemli bir şekilde ifade edilmesinden ibarettir. Bu hak mutlaka ve mutlaka korunmalıdır. Saygı duyulmalıdır. İnsanlar polis şiddetine uğramamalıdır. İnsanların bu haklarının olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Ama bu süreçlerin hepsinin birbiri ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Nasıl bir barış süreci gelecekse, nasıl bir çözüm süreci gelecekse aynı zamanda da insan hakları alanında gelişmeler olmasını bekliyoruz. Aynı zamanda demokrasi alanında çözümler geliştirmeyi umuyoruz” şeklinde konuştu.

“KÜRTLER HÜKÜMETİ DEVİRELİM DİYE SOKAĞA ÇIKMADI”
Muhsin Kızılkaya da Gezi Parkı nedeniyle bazı illerde eylemlerin olduğunu hatırlatarak, “Memleketi bölmek için pusuda bekleyen insanların yapması gereken ilk şey; bu eylemlere hurra diye destek verip, bir an önce vatanı bölmek. Ama görüyoruz ki Kürtler evlerinde oturmuşlar, Diyarbakır’da,Hakkari’de sokağa çıkıp hadi Kürt kardeşlerimiz ele ele verelim bu hükümeti devirelim, nasıl olursa olsun Türkiye bölünsün diye bir düşünce içerisinde değil. 30 seneden beri gaz bombaları atılan Kürklerin seslerinin, ne kadar makul bir ses olduğunu, bu büyük meydanlara gaz bombası atıldıktan sonra anlaşılıyor olması güzel bir şeydir. Gezi Parkı eylemleri barış sürecine şuana kadar zarar vermiş değil” ifadelerini kullandı.

Kadir İnanır, Adana’nın akil insanları ile yaptığı toplantının gerçekten Adana’ya yakışır bir kalitede olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“İnsanlar özgürce her istediğini söyledi.

İşte arzu ettiğimizde buydu. Bu ülke yıllardır konuşamıyordu. Bu ülkede hep siyasiler konuştu.

Halk hiç konuşamadı. Bu süreç bence Türkiye’de halkın özgürce konuşmasını sağladı. Bu da bence Cumhuriyet tarihimizin en güzel gelişmesidir. Bu ülkede tabi ki Kürt hassasiyeti var, tabi ki Türk hassasiyeti var. Ama en büyük barış hassasiyeti var. Bu el ele verip sorunun ortadan kalkması için anlaşanlar, bu eli asla geri çekemeyecekler. Bu ülkenin bu kadar hassasiyet dolu duyguları ile asla oynama şansını elde edemeyecekler. Çünkü, faturası çok ağır olur.”
Toplantıda heyetin 2. Başkan Vekili Lale Mansur, Tarık Çelenk, Hüseyin Yavuz, Hüseyin Yayman da konuşma yaptı. Heyetin konuşmasının ardından basına kapalı gerçekleşen toplantıda basın kuruluşlarının temsilcilerinin fikirleri alındı.
Kaynak: İHA