İstanbul'a Opera Nefesi

ANKARA - Osmanlı döneminde yaklaşık 400 yıl payitahtın idare edildiği ve Osmanlı padişahlarının resmi ikametgahı olan Topkapı Sarayı, "4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali" kapsamında Mozart ve Okan Demiriş'in eserlerine ev sahipliği yapacak. İstanbullular Saraydan Kaçırılan kız ile Topkapı'da göz göze gelirken, Sultan IV. Murat'ın gücü, ihtişamı hatta yasaklarıyla sarayın birinci avlusunda karşılaşacak, Yıldırım Beyazıt Han'la Anadolu'ya geçip Timur'la yüzleşecek.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından ve DenizBank'ın katkılarıyla gerçekleşirilecek "4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali", bir kez daha kente canlılık getirecek.

"Opera her yerde" sloganıyla 25 Haziran'da başlayacak festivalde, Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma", Vivaldi'nin "Bayezid" ve Verdi'nin "Rigoletto" gibi seçkin opera eserlerinin yanı sıra Türk besteci Ali Hoca'nın "Lale Çılgınlığı" ve Okan Demiriş'in "IV. Murat" adlı eserleri de özgün, tarihi mekanlarda seyircisiyle buluşacak.

Festivalde Giuseppe Verdi'nin 200. doğum yıl dönümüne ithaf edilen "Viva Verdi" gala gecesine İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestrası eşliğinde, şef Roberto Abbado ile soprano Aleksandra Kurzak, tenor Stefano Secco ve Marco Berti ile bariton Marco Vratogna konserde ses verecek.

-"Bir izleseniz, hastası olacaksınız"

Festivalin sanat yönetmenliğini üstlenen başrejisör Yekta Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "operayı herkesin hayatına sokmak istediklerini" belirterek, "Opera herkes için. Bu konuda ön yargılı olmayalım. 'Ben anlamam, ben sevmem' dememesi lazım seyircinin. Gelsin, bir dinlesin, bir izlesin, hastası olacak" dedi.

Kara, halktan kopuk bir sanat dalı olmakla suçlanan operanın, gücünü halktan alan ve tiyatro, müzik, edebiyat, şiirin sentezini yansıtan 400 yıllık bir sanat dalı olduğunu ifade etti.

Ön yargıları kırmak amacıyla ilk adımı seyirciden beklemek yerine festivalin, operayı halkın ayağına götürmek için var olduğunu Kara, "Fildişi kulesine çekilmiş kendi halinde yaşayan operacı imajını kırmak istiyoruz. Tersine, biz sokaktayız, biz halkımız için varız ve opera seyretme alışkanlığı olmayan her kesimden, her yaştan seyirciye ulaşmak istiyoruz" sözleriyle dile getirdi.

-Osmanlı, Topkapı Sarayı'ndan bugüne seslenecek

Sanatın mekanla ilişkisi ortaya konan eserin değerini artıran veya azaltan bir unsur olarak dikkati çekerken, Uluslararası İstanbul Opera Festivali, bu ilişkiyi olumlu yönde etkili biçimde kullanmayı önemsiyor.

Kara, Saraydan Kız Kaçırma ile IV. Murat'ın Topkapı Sarayı'nda, Viva Verdi konserininse Aya İrini'de yapılacağına dikkati çekerek, "Topkapı Sarayı'nda 4. Murat'ı düşünün, bire bir örtüşüyor ya da Saraydan Kız Kaçırma, adı üstünde, Topkapı Sarayı'ndan kaçırılmaya teşebbüs edilen bir kızı, dünya müzik yaşamına damgasına vurmuş dahi besteci Mozart bundan yaklaşık 250 yıl önce tahayyül etmiş. Eser, onun Osmanlı'ya bakışını sergiliyor ve bu da tahmin edilenin ötesinde, Osmanlı'nın ne kadar erdemli, hoşgörülü, bağışlayıcı olduğunu gösterecek biçimde anlatılıyor" diye konuştu.

-Dünyanın "opera starları" İstanbul'da parlayacak

Festivalin yabancı konukları, yalnızca konserde kulakları şenlendirmeyecek. Royal Opera gibi dünyanın önde gelen sanat kurumlarında Rigoletto'da Gilda rolüyle sahneye çıkan soprano Ekaterina Siurina da şehr-i İstanbul'un sanat tutkunlarına, uğruna can verdiği aşkını anlatacak.

Selim Paşa'nın sarayında tutsak olan Konstanze ile onu kurtarmaya çalışan İspanyol soylusu Belmonte'nin hikayesini konu eden Saraydan Kız Kaçırma'da Konstanze rolüyle renk katacak Christiane Boesiger, dünya sanat arenasında sesinin yanı sıra oyunculuk gücünün yüksek olmasıyla da tanınıyor.

Kara, "İstanbul sadece Madonna, Rihanna, Jenifer Lopez geldiğinde ayağa kalkmıyor. Bunlar elbette ki dünya starları ancak festival için gelen bu sanatçılar da operanın yıldızları, popüler sanatçıları" diyerek, uluslararası isim yapmış sanatçıları Türk opera severlerle buluşturacaklarını bildirdi.

-Yabancı turistler rezervasyona başladı

Taksim Gezi Parkı olaylarının festivali etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Kara, şöyle konuştu:

"Olayların o zamana kadar durulacağını düşünüyorum ayrıca o kadar büyük bir kent ki İstanbul, AKM'de olsaydık zordu, ama sanmıyorum. 15 milyonluk bir kent ve İstanbul'da hayat devam ediyor. Festivale şimdiden uluslararası turizm ajanslarından ön rezervasyon talebi geldi.

Herkes kültür sanatı savunuyor, aleyhinde konuşan yok. Yurtdışında özellikle turizm ajansları kendi konuklarını İstanbul'da bu tür sanatsal faaliyetlerle d buluşturmak istiyorlar. Batılı seyircinin böyle bir beklentisi var, mutlaka bir sanatsal aktivite görmek istiyorlar. Yaz ayları İstanbul çok cazip değil. Biz bunu kırdık."

Kara, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere, İstanbul'da gelen yabancı turistlerin Türkiye'nin sanatsal yönünü de görmek istedikleri için şimdiden yer ayırttıklarını da sözlerine ekledi.

-Festival programı

25 Haziran-8 Temmuz tarihlerinde 5 opera prodüksiyonu ve bir konser olmak üzere 9 temsil verecek 4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin programı ise şöyle:

25 Haziran "Rigoletto" Haliç Kongre Merkezi

27 Haziran "Bayezid" Süreyya Operası

28 Haziran "Lale Çılgınlığı" Bahçeşehir Kültür ve Sanat Merkezi

29 Haziran "Bayezid" Süreyya Operası

1 Temmuz "Viva Verdi" Gala Konser Aya İrini

3- 4 Temmuz "Saraydan Kız Kaçırma" Topkapı Sarayı

7-8 Temmuz "IV. Murat" Topkapı Sarayı

Kaynak: AA