Garanti Bankası Anadolu Sohbetleri

ANTALYA - Manchester City Futbol Kulübü CEO'su Ferran Soriano Compte, Türkiye'de bir kişinin futbol için yılda ortalama 5 avro harcadığını, İngiltere'de ise bu rakamın 40 avro düzeyinde bulunduğunu belirterek, "Taraftar futbola bayılıyor, bu insanların daha çok para harcamasını sağlayabiliriz" dedi.

Garanti Bankası tarafından düzenlenen Anadolu Sohbetleri'nde Antalyalı girişimcilerle bir araya gelen Manchester City Futbol Kulübü CEO'su Ferran Soriano Compte, futbol endüstrisi hakkında bilgi verdi.

Dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden birinin de futbol endüstrisi olduğunu kaydeden Compte, sektörün yılda yüzde 10-25 arasında bir büyümeye sahip olduğunu bildirdi.

Gelişen futbol endüstrisinde 30 yıl kadar önce gelirin sadece statlardan elde edildiğini ve futbolda tıpkı sirklerdeki gibi bir iş modeli bulunduğunu anlatan Compte, futbol endüstrisinin artık stat gelirlerinin yanı sıra televizyon ve pazarlama gelirleri bulunduğunu kaydetti.

Compte, "İş modeli de Warner Bros, Disney'deki gibi oldu. Futbol kulüplerinin belki Micky Mouse'si yok ama David Beckham'i var. Sadece Barcelona maç dışında saha gezmeyi görenlerden 25 milyon avro gelir elde etti" diye konuştu.

Dünyanın en büyük liginin İngiltere ligi olduğunu belirten Compte, ligin geçen yıl 2,9 milyar avroluk bir pazara ulaştığını kaydetti.

Türk liginin Avrupa'da 6. sırada olduğunu belirten Compte, İngiltere bir kişinin futbol için yaptığı harcamanın yılda 40 avro olduğunu, Türkiye'deki rakamın ise 5 avro olduğuna dikkati çekti. Compte, "Bunu bir sorun olarak görmekten ziyade ben bunu muazzam bir pazar olarak görüyorum. Çünkü taraftarlar futbola bayılıyor, bu insanların daha çok para harcamasını sağlayabiliriz" dedi.

Compte, Manchester'de bir iktisatçı tarafından yapılan analizde futbolun bir ülkeye her 4 yılda bir olimpiyata ev sahipliği yapmak kadar değer yarattığının ortaya konulduğunu bildirdi.

Futbolcuların gittikleri her yerde ciddi paralar harcadığını da kaydeden Compte, Türk turizmcilere seslenerek, "Oturduğunuz yerde bu kulüplerin gelmesini beklemeyin. Siz onların ayağına gidin ve hizmetinizi satın" diye konuştu.

-Sağlık turizmi

Toplantıda konuşan sağlık planlamacısı Geogrge Rountree de Antalya'nın dünyanın dört bir yanından hastalara hizmet verebilecek bir sağlık destinasyon merkezi olabileceğini söyledi.

Bunun için tıp dünyasında önemli insanların öncülüğüne ihtiyaç olduğunu belirten Rountree, "Böyle bir sağlık destinasyonu kurmanın mali ve ekonomik etkilerini ortaya koymak lazım. Bu başarılırsa her sene milyarlarca dolarlık gelir sağlanacaktır" dedi.

ABD'de bulunan Houston Teksas'taki tıp merkezi örneğini veren Rountree, söz konusu merkezde 51'den fazla sağlık ünitesi bulunduğunu ve merkezin yılda 75 milyar dolarlık gelir sağladığını kaydetti.

Rountree, Antalya'nın özellikle spor alanında faaliyet gösterecek bir tıp merkezi için ideal bir destinasyon merkezine sahip olabileceğini bildirdi.

Toplantıda konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere de Türkiye'ye gelen her 3 turistten birinin Antalya'da konakladığını, 2023 yılında 20 milyon turisti ağırlamayı hedefleyen Antalya'ya 2012 yılında 10,5 milyon turist geldiğini söyledi.

Karadere, turizmde kazancı artırabilmek için ürün çeşitlendirmesine gitmenin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA