Yerli otomobilden önce yerli jet geliyor

Hema Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat, bölgesel jet üretimi için proje geliştirdiklerini, İsveçli Saab ve Brezilyalı Embraer ile görüştüklerini söyledi.

Yerli otomobilden önce yerli jet geliyor
Yerli otomobil üretecek'babayiğit'aranırken, yerli uçağa talip çıktı. Dün başlayan Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (IDEF 2013) tanıtılacak 6x6 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç'la ilgili basınla sohbet toplantısı düzenleyen Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Hema Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat, "İlk yerli jette babayiğit biziz" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl kendilerinden bölgesel jet üretmelerini istediğini hatırlatan Hattat "İlk yerli business jete talibiz. 60-70 kişilik, 3-4 saatlik yakın mesafelere uçan bölgesel jet üretimi için babayiğit biziz. İsveçli Saab'ın uçak motoru üretim bölümü, Brezilyalı Embraer ile görüşüyoruz" dedi. Uçağın motorunu da kendilerinin yapacağını belirten Hattat, bu konuda da bir şirketle görüştüklerini söyledi. Yerli uçağın özellikle entegrasyonuna talip olduklarını belirten Hattat "İşbirliği yapacağımız şirketlerin teknolojilerini millileştirerek istediğimiz uçak motoru ve tasarımını geliştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Başbakan, Nisan 2012'deki Hema Metal Döküm Fabrikası'nın açılışında milli tank projesine talip olduğunu söyleyen Hattat'a "Tank değil uçak üretimi istiyorum" demişti.

'6X6'NIN ÜRETİM HAKKINI ALDIK'

30'a yakın savunma bakanının katılacağı IDEF Fuarı'nda ürettikleri araçlar ve prototipleri görücüye çıkaracaklarını belirten Hattat, bunlardan birinin de Hattat Holding'e bağlı Hema Defense'in 6x6 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı olduğunu söyledi. Kanadalı bir firma ile birlikte üretilen, yüzde 70 yerlilik oranına sahip aracın, tasarım paketi ve IP haklarının da HEMA'ya ait olduğunu vurgulayan Hattat "İstediğimiz değişiklik ve geliştirmeleri araca uygulayabileceğiz. Savunma Bakanlığı'nın da onayı ile NATO üyesi ülkelere aracı ihraç edebileceğiz" dedi. Hattat, sözkonusu araçla daha önce iptal edilen, üç firmanın finale kaldığı özel maksatlı taktik zırlı araç ihalesine yeniden katılacaklarını söyledi. 367 araç için çıkılan ihalenin bin araca yükseltilmesini beklediklerini kaydeden Hattat, ihalenin mali boyutunun 1.5-2 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Hattat, ihaleyi 30 yılın en büyük projesi olarak niteledi.

Savunmanın cirodaki payı yüzde 20'yi bulabilir

Hema Defense'in Genel Müdürü Koray Gökalp de, 2009 yılında ihalesini kazandıkları Tank Taşıyıcı Araç ve Römorkları'nı geçtiğimiz yıl teslim etttiklerini hatırlattı. Hema Endüstri'nin geçtiğimiz yıl 500 milyon Euro ciro elde ettiğini belirten Gökalp "Savunma sanayimizin bu ciro içindeki payı 20 milyon Euro. Bu bizim savunma sanayi alanındaki ilk işimiz oldu. Bu açıdan bakıldığında önemli bir rakam. Önümüzdeki ihalelerden birkaçını kazanırsak, savunmanın toplam cirodaki payı yüzde 20'leri bulabilir" dedi. BMC'nin Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na teslim edemediği araçlar için düzenlenen ihalede ikinci olduklarını belirten Gökalp, ihalenin yenilenmesini beklediklerini ifade etti.

İbrahim Hattat görev donanımlarına göre; komuta kontrol aracı, keşif aracı, KBRN keşif aracı, radar aracı ve destek aracı olarak 5 farklı konfigürasyon için uygun olarak tasarlanan yeni 6x6 araca, gelişmiş silah sistemleri ve gece/gündüz görüş sistemleri eklendiğini belirtti. Hattat, 4X4 STA zırhlı muharip ve keşif araçları ile TSK ve Emniyet Güçleri için tasarladıkları raçların da Türkiye'de ilk defa IDEF'13'te görücüye çıkacağını söyledi.