Vali Savur: Türkiye olarak güçlü olma zaruretimiz var

Bartın Valisi Bülent Savur, Türkiye'nin güçlü olma zaruretinin bulunduğunu söyledi.

Savur, Bartın Üniversitesinde düzenlenen "Bartın'dan Türk Dünyasına Bakış" konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyetinin güçlü olması halinde Balkanlardaki Türklerin ve Müslümanların da güçlü olacağını ifade etti.

Konferansa katılan konuşmacıların Türklük ve İslam üzerine çeşitli ülkelerin, liderlerin veya çeşitli siyasi akımların baştan itibaren etkilerini ve tepkilerini dile getirdiğini anlatan Savur, şunları kaydetti:

"Aslında burada ifade edilenler buz dağının görünen yüzü bile değil. Çok daha ciddi bir süreçten geldik. Ben 78 döneminden geldim. 78 döneminde biz ne zaman ki İslam dedik, bizim kendi insanımız bizi irticacılıkla, yobazlıkla, şeriatçılıkla itham etti. Ne zaman ki Türklük dedik o zaman da bizi kafatasçılıkla, faşistlikle itham etti. Bunu bize kendi insanımız yaptı. Türk dünyasının ve İslam dünyasının üzerinde oynanan oyunları lütfen çok iyi etüt ediniz. Bizim Türkiye olarak güçlü olma zaruretimiz var."

Konferansa konuşmacı olarak katılan Uygur Türkleri'nden Hızırbek Gayretullah da Doğu Türkistanlılar olarak dünyadan üç şekilde yardım istediklerini söyledi.

"İlki insan olarak dünya insanlığından yardım istiyoruz. İkincisi Türk olarak Türk kardeşlerimizden üçüncüsü Müslüman aleminden yardım istiyoruz" diyen Gayrettullah, şöyle devam etti:

"Her şeyden evvel Türkiye Cumhuriyetinin huzur ve refah içinde yaşaması bizim en büyük arzumuzdur. Türkiye güçlü olursa biz de güçleniriz. Türkiye güçlü olursa İslam güçlü olur, kanaat ve inancı bizde tamdır."

Konferansa, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ile davetliler katıldı.
Kaynak: AA