TBMM’de Vakıflar Haftası Açılış Töreni

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “1990 yılını baz aldık. Bu döneme ait genel bir düzenleme yapıyoruz. Dağıtılmasına karar verilmiş vakıfların yeniden açılmasına imkan vereceğiz” dedi.

TBMM’de düzenlenen Vakıflar Haftası Açılış Töreni’nde konuşan Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün son 10 yılda Türkiye ekonomisine 2 milyar 600 milyon lira yatırım yaptığını, 70 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.

10 yıl içerisinde 3 bin 750 eserin ayağa kaldırıldığını belirten Arınç, "Bunların içerisinde sadece camiler değil, farklı inanç gruplarındaki insanlarımızın ibadet ihtiyacına cevap veren tüm ibadethaneler bu ayağa kaldırılmış eserlerin içerisindedir. Son yıllarda azınlıkların ve farklı inanç gruplarının cemaat vakıfları yoluyla elde edindikleri gayrimenkulleri elden çıkmış olanlar veya hazineye intikal etmiş olanlar da belli prosedür çerçevesinde hak sahiplerine iade edilmiştir. Şu anda müracaatlar sonucunda 120-125 civarında gayri menkul bu vakıflarına tekrar iade edilmiş. 3 tanesi de tazminat olarak ödenmiştir. Ülkemizde hangi inanca sahip olursa olsun Allah rızası için hizmet etmeyi amaçlayan sıcak ve samimim bir şekilde yaklaşıyoruz, onların haklı olduğuna inanıyoruz bu hakların iadesi konusunda da cesaretle davranıyoruz” dedi.

Arınç, programdan ayrılırken gazetecilerin kapatılan vakıfların yeniden açılmasına ilişkin sorularını yanıtladı. Arınç, “1990 yılını baz aldık. Günümüze kadar 20 yıllık bir dönemi kapsıyor. Bu döneme ait genel bir düzenleme yapıyoruz. Dağıtılmasına karar verilmiş vakıfların yeniden açılmasına imkan vereceğiz. Biz kendimiz kurmuyoruz o vakıfların kurucuları bugün tekrar verecekleri ufak bir sermaye ile bu vakıfları ihya edeceklerse onlara imkan hazırlayacağız. Bu vakıfların dağılmasına karar verilirken, gayrimenkulleri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne intikal etmiş oluyor. Bunların tekrar açılması durumunda biz bu gayri menkulleri vakıflara iade edeceğiz. Bunların içerisinde AİHM’e giden bir veya iki vakfın dışında 20 veya 21 vakıf bulunuyor. Ama kaçının tekrar arzu edilip açılacağını biz bilemiyoruz.Biz sadece kanunu çıkartarak bunu sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Heybeliada Ruhban Okulu’nu açılması gündemde mi?” yönündeki sorusuna Arınç, “Yani bu söylediğim kapsamda Heybeliada Ruhban Okulu yok” karşılığını verdi. Tekrar açılan vakıfların neler olduğu yönündeki soru üzerine Arınç, şunları söyledi:
“İsimleri çok meşhur olanlar da var, isimleri hiç bilinmeyenler de var, farklı dünya görüşlerine sahip insanlar da mutlaka olabilir. Ama biz adaleti tesis etmek için birini diğerinden ayırt etmemek için bu 20 yıl içerisinde dağıtılmış veya dağılmış tüm vakıfların yeniden açılmasına imkan tanıyoruz.”
Kaynak: İHA