Tübakkom Dönem Başkanı Kaya Açıklaması

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu Dönem Başkanı ve Aydın Barosu Kadın Komisyonu Başkanı Gökçen Kaya, Türkiye'de her dört evlilikten birinde çocuk gelin olduğunu belirterek, "Aileler çocuklarının yaşlarını büyük gösterip evlenme izni alabilmek için önceki yıllara oranla yüzde 94 artışlarla mahkemeye başvuruyorlar" dedi.

TÜBAKKOM'un Kuşaadası'nda düzenlenen "Kadına şiddet ve çocuk gelinler" konulu toplantısında konuşan Avukat Gökçen Kaya, iki gün sürecek toplantıda alacakları kararları bir sonuç bildirgesiyle kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Küresel bir sorun olan kadına şiddetin Türkiye'de her gün acı yönünü gösterdiğini, her gün yüzlerce kadının şiddete maruz kaldığını dile getiren Kaya, "Kadın cinayetleri had safhada ve giderek toplumsal duyarsızlaşma yüzümüze bir çığlık gibi çarpıyor. Bu sebeple toplumsal farkındalığı artırmak ve sahada neler yapabiliriz bunu konuşmak için toplandık" dedi.

Toplantının bir diğer başlığının çocuk gelinler olduğunu kaydeden Kaya, "Türkiye'de her dört evlilikten birinde çocuk gelin var maalesef. Aileler çocuklarının yaşlarını büyük gösterip evlenme izni alabilmek için önceki yıllara oranla yüzde 94 artışlarla mahkemeye başvuruyorlar" diye konuştu.

-"Çocuk gelin sayısı ülkemizde çok ciddi boyutta"-

İstanbul Barosu Kadın Komisyonu Başkanı avukat Nilüfer Ay da geçen yıl çıkan yasanın tek başına kadına şiddeti engelleyemeyeceğini vurgulayarak, "Türkiye'de sadece 14 ilde şiddeti önleme merkezleri var. Bu kanun en iyi kanunlardan biri olmasına karşın, tek başına yetmiyor" dedi.

Ay, kadın-erkek eşitliği, kadına verilen değerin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmadığı sürece kanunların yeterli olamayacağını belirtti.

Evlilik yaşının 17 olduğu Türkiye'de çocuk gelin sayısının ise çok ciddi boyutta bulunduğuna dikkati çeken Ay, şunları kaydetti:

"Hatta aileler kız çocuklarını evlendirmek için sürekli mahkemelere başvurarak yaşlarını büyütmeye çalışıyorlar. Biyolojik gelişimini tamamlamamış kız çocuklarının annelik eşlik ve toplumsal yaşamdaki kadınlık görevleri için çok erken yaşlarda eğitilmesine neden oluyor. En azından reşit yaş olan 18 yaşı doldurmasını istiyoruz. Kadının toplumdaki yerini bir birey olarak yükseltecek her türlü çalışmayı bir avukat kadınlar olarak destekliyoruz."

Muhabir: İbrahim Uzun

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
Kaynak: AA