Orman Yangınları İle Mücadeleye Yeni Ekipman

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman yangınları ile mücadele kapsamında Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen 20 adet Genel Maksat Helikopter alımı için çalışmaları sürdürürken, orman yangınları ile mücadelede kullanılmak için alınan 5 adet Bell429 tipi komuta-kontrol helikopterini 2014 yılında faaliyete başlatacak.

Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının artması sonucu, ormanlık alanlarda meydana gelen yangınlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Son günlerde Ege Bölgesi’nde art arda çıkan yangınlar, geriye telafisi olmayan manzaralar bırakıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki Orman Genel Müdürlüğü ise orman yangınlarıyla mücadele için yeni ekipmanlar devreye sokuyor. Orman yangınları ile mücadelede kullanılmak için alınan 5 adet Bell429 tipi komuta-kontrol helikopteri 2014 yılında faaliyetine başlayacak.

Türkiye’de ormanların yaklaşık yüzde 60’ına denk gelen 13 milyon hektarlık bölüm, yangına çok hassas bölgede yer alıyor. Buna rağmen ülkede orman yangınlarının yüzde 92’sinin çıkış sebebi insan kaynaklı. Bunlardan ihmal ve dikkatsizlik ise en başta gelen sebepler arasında yer alıyor. Orman alanlarının piknik amaçlı kullanılması ve yakılan ateşlerin söndürülmemesi yangınlara ortam hazırlayan nedenlerden olurken bu sebepleri; anız yakma, bahçe temizliği ve sigara gibi dikkatsizlikler takip ediyor.

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEYE 2012 YILINDA 235 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2012 yılı faaliyet ve hedef raporunda açıklandığı gibi, orman yangınlarına ilk müdahale süresi 18 dakikaya indirildi. 2003-2012 arası 10 yıllık ortalamaya göre yılda 8 bin 558 ha orman alanı zarar görürken, 2012 yılında 2 bin 450 adet yangında 10 bin 455 hektar saha zarar gördü. 21 Mayıs 2012 tarihi itibariyle 303 adet orman yangını çıktı ve bin 224 hektar alan zarar gördü. 2012 yılında orman yangınları ile mücadele harcamaları için ise toplam 235 milyon TL harcandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman yangınlarıyla mücadelede 3 temel strateji belirledi. Bunlar, eğitim ve bilinçlendirme, erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale ve yanan alanların hızla ağaçlandırılması olarak kaydedildi. Öte yandan, yangınların önlenmesine yönelik olarak orman köylerinde, okullarda ormanların korunması ve önemi ile ilgili yıl boyu eğitim ve seminerleri veriliyor.

GÖZETLEME MERKEZLERİ İLE KONTROL
Bakanlık bünyesinde, 776 adet kuleden ormanlar 24 saat gözetleniyor. Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemleri olarak, 77 gözetleme kulesinde 154 kamera kullanılıyor. Orman yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda, çıkabilecek yangınlara 15 dakika içinde müdahale edecek şekilde bir arazöz ve ekip karavan ile birlikte konuşlandırıldı.

2013’TE 2 BİN 222 KARA ARACI VE 50 HAVA ARACI YANGINLA MÜCADELEYE BAŞLADI
2013 yılında yaklaşık 20 bin personel, 973'ü arazöz olmak üzere 2 bin 222 kara aracı ve 50 hava aracı ile yangınlara müdahale için çalışmalara başlandı. 50 hava aracından 30’u helikopter, 20’si uçak olmak üzere 1 Mayıs itibariyle; 8 adet helikopter Adana, İçel, Antalya, Muğla, İzmir ve Balıkesir’de, 2 adet amfibik uçak ise Muğla ve İzmir’de göreve başladı.

Yangın söndürme süresini kısaltmak için Türkiye genelinde havuz ve gölet sayısı bin 850 adede ulaştırıldı. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nce günlük Yangın Risk Haritası oluşturuldu ve riski yüksek bölgelerde ilave tedbirler alındı.

SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARLIĞI İLE MÜZAKERE
Türkiye, yaptığı çalışmalarla aynı kuşakta yer alan Akdeniz ülkeleri İspanya, Portekiz, Yunanistan, İtalya ve Fransa mukayese edildiğinde orman yangınlarıyla en başarılı ülke oldu. Bugüne kadar Suriye, Gürcistan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Rusya ve Balkan ülkeleri ile son olarak İsrail’e orman yangınları konusunda yardıma koşuldu.

Orman yangınları ile mücadele kapsamında Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen 20 adet Genel Maksat Helikopter alım için Savunma Sanayi İcra Komitesi Kararı alındı, sözleşme çalışmaları devam ediyor

Kaynak: İHA