Edirne Heyetinin Makedonya Ziyareti Başladı

Edirne - Edirne Valisi Hasan Duruer'in başkanlığındaki Edirne heyetinin Balkanlar ziyareti, Yunanistan'ın Kavala ilinden başladı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve daire müdürlerinin de aralarında olduğu heyet, Makedonya ziyareti öncesi Yunanistan'ın Kavala kentini ziyaret etti.

Nüfusunun büyük bölümünü Kapadokya'dan Kavala'ya göçen ailelerin oluşturduğu Neokarvali beldesine gelen heyet, Kapadokya Tarihini Araştırma Müzesi'ni gezdi.

Göç eden ailelerin bağışladığı eşyalardan oluşan müzede heyete, Kapadokya Kültür Araştırmaları Merkezi Başkanı Kaplanidis Yusufidis eşlik etti. Yusufidis, müzenin Avrupa'da kültürel öğeleri barındıran 5 özel müzeden biri olduğunu söyledi.

Müzede 200 yıllık kıyafetlerden, günlük kullanıma ait eşyalara, müzik aletlerinden, fotoğraflara geçmişi yansıtan bir yönü olduğunu ifade ederek, ''Müze devlete ya da bir vakfa ait değil, masrafları göçle Yunanistan'a gelen ailelerin desteğiyle karşılanıyor. Müzede 200 yıllık eşyalar, kültürel öğeler yer alıyor. Amacımız, kültürümüzü geleceğe aktarmak. Devletlerin politikalarıyla çok ilgilenmiyoruz, dostluğun peşindeyiz'' ifadelerini kullandı.

Edirne Valisi Duruer, müze anı defterini yazdı.

Yusufidis, Vali Duruer ve Rektör Yörük'e, müzeyi anlatan kitap armağan etti. Vali Duruer ve Yörük de Yusufidis'e çeşitli kitaplardan oluşan hediyeler verdi.

Edirne heyeti Kavala'nın tarihi mekanlarını gezmelerinin ardından Makedonya'ya hareket etti.

Heyette, Vali Yardımcısı Beyazit Tanç, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, İl Genel Sekreteri Muhammet Öztürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Engin Bişar, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Serhat Ocak, Özel Kalem Müdürü İbrahim Tarancı, İl Defterdarı İzzet Patan, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Edirne Vali Danışmanı Fahri Tuna da yer alıyor.

Kaynak: AA