Bingöl'deki Şeyh Ahmet Türbesi Koruma Altına Alındı

Bingöl - Bingöl'de kubbesi dahil tamamı taş yapı olan Şeyh Ahmet Türbesi, Kültür Bakanlığı tarafından ''Kültür Varlığı'' olarak tescil edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, merkez Göltepesi köyünde bulunan ve hangi dönemde yapıldığı tam olarak bilinmeyen Şeyh Ahmet Türbesi'nin, yapılan yazışmalar sonunda, Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 2863 sayılı kanun kapsamında kültür varlığı özelliği göstermesi nedeniyle tescil edilmesine ve koruma grubunun 2 olarak belirlenmesine karar verildi.

Şeyh Ahmet Türbesi merkeze 17 kilometre mesafede, köy mezarlığı içinde köye hakim tepede yer alıyor. Dört köşeli, tek kubbeli olarak inşa edilen türbenin yapımında kubbe dahil tamamı taş kullanılmış. 1815-1885 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Şeyh Ahmet'in türbesi, yörede yoğun bir şekilde ziyaret ediliyor.

-Şeyh Ahmet Kimdir?

Seyyid Şeyh Ahmet 1815 yılında Çan'da doğmuş, dini temel bilgileri babasından almıştır. 11 yaşında iken babası Şeyh Eyyüb efendi vefat edince hocası Molla Muhammed Kazi'nin yanında okumuş, sonra Şeyh Ali Sebti Efendi Palu'ya gelince onu yanına almış, medresesinde okutmuş ve nakşibendi tarikatında icazet vermiştir. Şeyh Ahmet, 1884'ün ilkbaharında vefat etmiştir.

Kaynak: AA