Almanya'da Ayağı Kesilecekti, Türkiye'de Sağlığına Kavuştu

Aydın - Almanya'nın Kempten şehrinde şeker hastalığı nedeniyle 5 yıl tedavi gördüğü hastanede son çare olarak ayağının kesilmesine karar verilen Sadiye Orcan, yakınlarının tavsiyesiyesiyle geldiği memleketi Aydın'da sağlığına kavuştu.

Orcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1974 yılından bu yana Almanya'da yaşadığını ve orada emekli olduğunu söyledi.

Almanya'da 5 yıldır şeker hastalığı nedeniyle tedavi gördüğünü, ikamet ettiği kentteki sağlık kuruluşunda kendisine son çare olarak ayağının kesilmesi gerektiğinin söylendiğini belirten Orcan, şöyle konuştu:

"Şeker hastalığı nedeniyle tedavim Almanya'da başladı.

Yaşadığım Kempten şehrindeki doktor çok uğraştıklarını, son çare olarak ayağımı keseceklerini söyledi.

Ayağım morarmış, yaralar çok kötü duruma gelmişti. Doktor kağıtlarımı hazırlamış. Oğlum 'Anne cankurtaran geldi, ayağını kesecekler' dedi.

'Sen deli misin oğlum' dedim, kestirmek istemediğimi, Türkiye'ye gidip tedavi olacağımı söyledim. 'Gitme orada da ayağını keserler' dediler. Ancak dinlemedim Türkiye'ye geldim, iyi ki de gelmişim."

Yaşadığı bu tecrübe sonrasında herkese Türkiye'de tedavi olmaları tavsiyesinde bulunduğunu dile getiren Orcan, şunları söyledi:

"Almanya'da az kalsın ayağımı keseceklerdi. Şimdi ayağıma bakıp kesileceğini, protez takılacağını düşündüğümde tüylerim diken diken oluyor. Allah'a çok şükür şimdi huzurlu ve rahatım. Almanya'da kesilecek ayağımı kurtaran Türk doktorlara müteşekkirim. Tedavi için Türkiye yerine yurt dışını düşünenlere tavsiyem ülkelerinde tedavi olmalarıdır. Doktor konusunda Türkiye'nin daha sağlam olduğunu düşünüyorum. Herkese, Türkiye'de tedavi olmalarını tavsiye ediyorum."

-Tedavi 4,5 ay sürdü

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Ertuğrul, kanda şeker oranının yüksek seyretmesine bağlı olarak şeker hastalarının sinir ve damar zedelenmesi oluşan ayaklarının kesilme riski ile karşı karşıya kaldığını vurguladı. Türkiye'deki yaklaşık 3 milyon şeker hastasının ayak problemleri ile karşılaştığını bunlardan dörtte birinin ise ayaklarında enfeksiyon oluştuğunu dile getiren Ertuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ve dünyada şeker hastalarından bazıları bu sıkıntı nedeniyle ayaklarını kaybetmekle karşı karşıya kalıyorlar. Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğimizde beraber çalıştığımız 10 kişilik ekibimizle şeker hastalarının ayaklarını tedavi edip kesilmesini engellemeye çalışıyoruz. Öncelikle enfekte bölge cerrahi olarak temizleniyor. Sonra antibiyotik tedavisi ile enfeksiyonu belirli aşamaya getirip sınırlıyoruz.

Dünya çapında yaptığımız araştırmalar sonucu Küba'da üretilen ve tedavi sürecinde önemli katkı sağlayan bir ilacı Sağlık Bakanlığından izin alarak Türkiye'de ilk defa Sadiye Hanım'ın tedavisinde kullandık. 4,5 aylık tedavi sonrasında ekibimizin yoğun gayreti ve ilacın etkisiyle Sadiye Teyzemizin ayağı kesilmekten kurtarıldı."

-13 hastanın daha ayağı kesilmekten kurtarıldı

Yurt içi ve dışındaki hastanelerde şeker hastalığı nedeniyle ayaklarının kesilmesine karar verilen birçok hastanın hastanelerinde sağlığına kavuştuğuna dikkat çeken Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sadiye Teyze'nin ardından başka merkezlerde ayağının kesilmesi önerilen, 'Bu artık son aşama, ayak kurtulmaz, bundan sonra yapılması gereken kesilmesidir' denilen 13 hastanın daha ayağını kesilmekten kurtardık. Hepsi şu anda ayaklarının üzerine basarak yürüyorlar. Hastayı ayak kaybına uğratmamak için uğraşmak gerekiyor. Bize göre ayağın kesilmesi, hasta için en son yapılması gerekli olan iş. Hastanemizde bu yönde gerekli tüm gayreti ortaya koyuyor ve hastaları mağduriyetten kurtarmaya çalışıyoruz."

Kaynak: AA