“Avrupa ve Orta Asya’da Uluslararası Doğrudan Yatırımlar” Konferansı İstanbul'da Başladı

T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ve Dünya Bankası Grubu Yatırım İklim Departmanı tarafından düzenlenen “Uluslararası Doğrudar Yatırımların Avrupa ve Orta Asya'da Konumlanması" konulu Konferans, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın katılımı ile İstanbul’da başladı.

“Avrupa ve Orta Asya’da Uluslararası Doğrudan Yatırımlar” Konferansı İstanbul'da Başladı
Üç gün sürecek Konferans; aynı zamanda Dünya Yatırım Ajansları Birliği WAIPA’nın Dönem Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Başbakanlık Yatırım Ajansı ev sahipliğinde, 45’i aşkın ülkenin Yatırım Ajansları Başkan ve yetkilileri ile Dünya Bankası temsilcilerini İstanbul’da bir araya getiriyor. Konferans’ın ana konuşmacısı Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış; Dünya Bankası ve Dünya Yatırım Ajansları temsilcilerine hitaben şunları söyledi: “Türkiye için heyecan verici günler, zamanlar. Şu an bulunduğunuz İstanbul örneğin; asırlardan beri barışın merkezi olan bu şehir, yine stratejik bir konumda. Yine bulunduğunuz topraklar dünyanın önemli enerji pazarlarının yüzde 75’ine komşu. Lojistik, üretim, yatırım anlamında İstanbul çok yakında dünya enerji piyasalarının önemli bağlantı ve dağıtım noktalarından biri olacak.

Son 10 yıldaki performansımız ile geldiğimiz noktada; AB sürecini de yılmadan yürütmekteyiz. Politik, ekonomik boyutlarının yanı sıra bana göre AB bir barış projesidir. Şu anda kıtasal bir barış projesidir. Türkiye’yi kapsadığında ise global bir barış projesi haline gelecek”. AYCI: “ORTAK AKIL ÜRETMEK İÇİN BİR ARADAYIZ” Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı, Konferans açılış konuşmasında; dünya ekonomisinin temel taşları üzerinde şekillenecek küresel ortaklıkların gelecekteki büyüme için bir son derece önemli olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Geçtiğimiz aylar içerisinde, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan birçok ülke, krizin büyümeyi yavaşlatan ekonomik etkilerini yaşamak zorunda kaldı. Şimdi, uluslararası doğrudan yatırımların rotası belki de her zamankinden daha fazla önem kazandı. Dünya Bankası Grubu Yatırım İklim Departmanı ile birlikte; 45 ülkenin resmi yatırım ajanslarını ülkemizde ağırlıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Konferansın amacı, böylesi bir konjonktürde, özellikle bölgemizde aramızda nasıl bir sinerji oluşturabiliriz; birlikten nasıl kuvvet doğurabiliriz, stratejilerimizi nasıl yeniden yapılandırabiliriz konularında ortak akıl üretmek”.

Yirmi yıl önce gelişmekte olan ekonomilerin global ekonominin üçte birini oluştururken; günümüzde yarıya yakın verinin bu ekonomilerden geldiğini ifade eden Aycı; “Gelişmekte olan ekonomilerin, bugün dünya gayrisafi yurtiçi hâsıla büyümesine yüzde 80 üzerinde etkileri mevcut. Dünyada süregelen dönüşüm, global ekonominin yapısını zorlarken; aynı zamanda yeni fırsatlar yaratıyor. Bu çerçevede uluslar arası doğrudan yatırım da rotasını yeniden belirliyor. 2008 ve 2009 krizlerinden sonra; 2010 yılından bu yana ilk kez doğrudan yatırımların yüzde 50’nin üzerinde gelişmekte olan ekonomilere kaydığını görüyoruz. Çin, Brezilya, Rusya ve Hindistan gibi gelişmekte olan büyük ekonomilerin ise; global arenada yatırımcı olarak yer aldıklarını görüyoruz. Böylesi fırsatlar doğmuşken biz de Türkiye olarak dersimizi çalıştık; çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu. Dünya Bankası Grubu (World Bank Group) Yatırım İklim Departmanı Başkanı Cecilia Sager ise konuşmasında; gerçekleştirdikleri son uluslararası araştırmaya katılan firmaların yüzde 65’inin yatırım kararı yolunda ülkelerin resmi yatırım ajanslarına başvurduklarını ortaya koyduğunu belirtti.

Günümüz şartlarında hiçbir ülkenin tanıtım yapmama, kendisini yatırımcıya anlatmama lüksü olmadığını söyleyen Sager; “Bu nedenle; özellikle Avrupa ve Orta Asya’nın başkenti diyebileceğimiz İstanbul’da bu Konferansı gerçekleştirme kararı aldık. Dünyanın gözü hem doğrudan yatırımların, hem de İstanbul’un üzerinde” şeklinde konuştu. 45 ülkeden 200’e yakın yönetici, uzman ve akademisyeni bir araya getiren “Uluslararası Doğrudar Yatırımların Avrupa ve Orta Asya'da Konumlanması" konulu Konferans’ın konuşmacıları arasında; Dünya Bankası Grubu (World Bank Group) Yatırım İklim Departmanı Başkanı Cecilia Sager, Dünya Bankası Grubu Yatırım Promosyon Global Uzmanı Robert Whyte, Oxford Üniversitesi Uluslar arası Ekonomi Profesörü Beata Javorick, IFC (International Finance Cooperation) Üretim-Ziraat ve Hizmetler Departman Başkanı Giovanni Daniele, WAIPA Başkanı Simon Galpin, Nicaragua, Yunanistan, Avusturya, İrlanda, Finlandiya Yatırım Ajansları temsilcileri gibi isimler yer alıyor.
Kaynak: İHA