6.yörük Türkmen Kültür Şenliği

Muğla - Muğla'da 6.Yörük Türkmen Kültür Şenliği düzenlendi.

Yılanlı Yaylası'nda, Yörük kültürünü yansıtmak amacıyla düzenlenen şenliğe Türkiye'nin farklı illerinden pek çok Yörük ve davetliler katıldı.

Şenlikte unutulmaya yüz tutan geleneksel Yörük göçü ile gelin alma, kına merasimi, çeyiz gönderme, gelin alayı gibi etkinlikler bulunan Yörük düğünü canlandırıldı.

Yaylanın farklı yerlerine kurulan 30 kıl çadırda bağlama çalınıp türkü söylendi, Yörük kültürü ve yemekleri tanıtıldı.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şenliğe yaklaşık 35 bin kişinin katıldığını söyledi.

Muğla'da yaşayan Yörüklerin Yılanlı, İkizce ve Göktepe yaylalarına göçlerinin başladığını anlatan Akcan, "Vatandaşlarımıza Yörük kültürünü en iyi şekilde yansıtmak için uğraşıyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş geleneğimizi yaşatmayı amaçlıyoruz. Şenliğe Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden temsilciler ve 600'e yakın dernekten katılım oldu" dedi.

Yörük kültürünün doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan yapıya sahip olduğunu dile getiren Akcan, son dönemde en fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu, şenliğin de bunu sağladığına inandığını kaydetti.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise şenliği sevgi ve dostluk içinde, kol kola kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yörüklerin farklı kültürleri başka yerlere taşıdıklarını, bu nedenle ülkedeki kültürel zenginlikte ciddi katkıları olduğunu vurgulayan Gürün, "Birlik ve beraberlik içinde olursak bu ülkenin her sorunu çözülür'' diye konuştu.

Kaynak: AA