Bakan Çağlayan, Gürcü ve Azeri İşadamlarına Seslendi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Azerbaycan'ın Gebele şehrinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu'nda konuştu.

Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev, Gürcistan Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikaşvili ve üç ülke işadamlarının katıldığı toplantıda konuşan Çağlayan, "Dünya ekonomisinin ekseni kaymıştır. Bakın artık gelişmiş ülkeler, dünya ekonomisindeki paylarını, bizim gibi gelişmekte ülkelere, yükselen pazarlara bırakmaya başlamıştır. Bundan 10 yıl önce dünya ekonomisindeki mille gelirin yüzde 60'sı gelişmiş ülkeler tarafından yapılırdı ve mal ve sermaye akımları kuzeyden güneye olurdu. Bugün gelmiş olduğumuz ortamda, gelişmekte olan ülkeler toplam dünya milli gelirinin yüzde 50'sine sahip olmuştur. Evet dünyadaki 40 trilyon dolarlık gelir gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılıyor" dedi.

Bakan Çağlayan, "Asıl önümüzdeki 10 yıl bizim açımızdan önemli. Önümüzdeki 10 yıl, bundan 10 yıl öncesinin tam tersine dönerek, bizim ülkelerimizin içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler dünya ekonomisinin yüzde 60'sına sahip olacaktır. Ve artık mal ve sermaye akımları güneyden güneye veya güneyden kuzeye olacaktır. Şimdi biz bu sisteme, önümüzde bekleyen bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek mecburiyetindeyiz" dedi.

"GEÇEN YIL İHRACATINI EN FAZLA ARTIRAN İKİNCİ ÜLKE OLDUK"

Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti:
"Evet Türkiye, ihracatının 2 yıl önce yüzde 50'sini Avrupa'ya yaparken ve bundan yine 2 yıl önce toplam ihracatının yüzde 25'sini Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya yaparken, yani toplam dış ticaretinin yüzde 75'sini yapmış olduğu gerek Avrupa gerek Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere rağmen ve bu ülkelere yapmış olduğumuz ihracattaki payımızın talep daralmasından dolayı düşmesine rağmen geçen yıl ihracatını en fazla artıran ikinci ülke olmuştur. Bakın geçen yıl Cumhuriyet tarihimizin en büyük ihracat rakamlarına ulaştık. Türkiye geçen yıl 152,5 milyar dolar mal ihracatı yaptı. 44.2 milyar dolar hizmet ihracatı yaptık. Ülkemizin geçen yılki toplam ihracat geliri tam 197 milyar dolar olmuştur. Bundan 10 yıl önceki neredeyse milli gelirimize eşit bir rakamdan bahsediyorum. Geçen yıl ülkemize 32 milyon turist geldi. Geçen yıl Türkiye'nin sadece turizmden elde etmiş olduğu gelir, 30 milyar doları geçti ve bugün Türk müteahhitlik sektörü dünyada tam 101 ülkede, 7 bin 74 proje ile 248 milyar dolarlık taahhüt gerçekleştirmektedir. Çin'den sonra dünyanın en fazla uluslararası alanda müteahhitlik sektörüne sahip olan ülkesiyiz."

"TÜRKİYE'NİN TECRÜBESİNDEN, BİLGİ VE PAZARLARINDAN FAYDALANIN"

Çağlayan, "Bunları size niye söylüyorum? Bugün Türk iş dünyası ile Azeri kardeşlerimizin, Gürcü kardeşlerimizin yapacağı iş birliği Türk iş dünyasının tecrübelerinden de sizlerin faydalanması anlamına gelecek. Onların girmiş olduğu pazarlara sizin de kolaylıkla girebilme imkanı sağlayacak. Bakın Türkiye bugün dünyanın 241 gümrük bölgesine ihracat yapan bir ülkedir. İhracat yapamadığımız iki ülke var, bunlardan bir tanesi Nauru, bir tanesi Mikronezya. Bilmem nerede olduğunu bileniniz var mı bunların. Asya Pasifik'te torpido başı büyüklüğünde iki ülkeden bahsediyorum" ifadelerini kullandı.

"YIL SONUNA KADAR İHRACAT YAPMADIĞIMIZ ÜLKE KALMAYACAK"

"İhracatçılarımızla sözleştik, bana söz verdiler, bu yıl sonuna kadar bu iki ülkeye de inşallah ihracat gerçekleştirecekler ve Türkiye'de 20 binden fazla çeşitle üretilen Türk ihraç ürünleri dünyada girmeyecek hiçbir pazar kalmayacak. Şimdi gelin bu pazar imkanlarından sizler de faydalanın. Bu beraberliğimizin amaçlarından biri de tecrübelerimizi, pazarlarımızı, imkanlarımızı birlikte paylaşmaktır. Biz sizlere el uzatıyoruz, biz sizlere sadece ekonomiyle ilgili, ticaretle ilgili yazılı kanallarla değil, gönlümüzü ve kalbimizi sizlere açıyoruz. Böyle bir ortamda, sizlerin birlikte yapacakları işbirlikleri, üç ülkenin başlamış olan ve devam edecek olan, her geçen gün gelişen, kalitesi artan bu işbirliği ümit ediyorum ki, inşallah ülkelerimiz adına, gelecek dünyasında son dönemde önemli bir yere sahip olacak" diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz Türkiye olarak büyük hedefler koyduk. Bu hedeflere ulaşacak bütün stratejilerimizi geliştirmeye başladık. 10 yıl önce Türkiye'nin ihracatı 36 milyar dolardı. Bakın biraz evvel size söyledim, 152,5 milyar dolar ihracat yaptık. Bu mayıs ayında, 19 iş gününde Türkiye 10 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olmuştur şükürler olsun. Bakın 10 yıl önce 12 ayda, 365 günde, 36 milyar dolar ihracat yapabilen bir Türkiye, şimdi 19 iş gününde 10 milyar dolar bir ihracat yapan bir performansa sahip olmuştur ama diyoruz ki bu yetmez."
Kaynak: İHA