Aile Hekimleri “doğu Akdeniz Aile Hekimliği Sempozyumu”nda Buluştu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bozdemir, kronik hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde, hastalığın dörtte birinin ise 60 yaş altında yaşandığını söyledi.

Aile Hekimleri “doğu Akdeniz Aile Hekimliği Sempozyumu”nda Buluştu
Aile hekimlerinin bilimsel-sosyal buluşma organizasyonu geleneksel ‘Doğu Akdeniz Aile Hekimliği Sempozyumu’nun 3.sü düzenlendi.

Her yıl Mayıs ayının son haftasında gerçekleştirilen ve 300’e yakın hekimin katıldığı sempozyumun başkanlığını Prof. Dr. Esra Saatçı yaptı.

Adana Hilton Otel’inde düzenlenen sempozyumda konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve Sempozyum’un Onursal Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bozdemir, kronik hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisinde aile hekimlerinin rolünü anlattı. Bozdemir, “ Kronik hastalıklardan ölümleri yüzde 80’i düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde olmaktadır. Toplam kronik hastalıklara bağlı ölümlerin dörtte biri 60 yaş altında gerçekleşmektedir. Tütün, sağlıksız beslenme, fiziksel inaktivite ve aşırı alkol kullanımı gibi risk faktörleri ile etkili mücadele ile bu hastalıklar önlenebilir” dedi.

Kronik hastalıkların neden olduğu diğer sorunlara da değinen Bozdemir, "Sadece sağlık sorunu değil gelişmeyi engelleyen faktörlerdir. Kronik hastalıkların tedavisi için yapılan harcamalar kişiyi ve toplumu yoksullaştırır. Kronik hastalıklar aynı zamanda üretimi ve verimliliği düşürür” şeklinde konuştu.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Esra Saatçi ise kronik hastalıkların giderek önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkması nedeniyle bu yılki temanın konusunun “Kronik Hastalıkların Yönetiminde Aile Hekimlerinin Bütüncül ve Kapsamlı Yaklaşımı” olarak belirlendiğini söyledi.

Konusunda Avrupa’nın otörü olan Belçikalı Prof. Dr. Jean-Marie Degryse’nin de görüşlerini ve deneyimlerini paylaşacağı sempozyumda ‘Simültane çeviri’ yapıldı.

Hipertansiyon, Diyabet, Obezite, Solunum Hastalıkları, Parkinson, Demans, Depresyon gibi konulara odaklanılması amaçlanan sempozyumda ayrıca “EKG”, “Diyabette İnsülin Tedavisi”, “Yenidoğan Sağlığı” kursları da düzenlenecek. ‘Sempozyum Düzenleme Kurulu’nda yer alan dernekler ise şöyle:
‘Adana Aile Hekimleri Derneği (ADANAHED), İçel Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Osmaniye Aile Hekimleri Derneği (OSAHED), Hatay Aile Hekimleri Derneği (HAHED), Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği (KAHED) ile Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunları Derneği (Çukurova TIPMED)’
Kaynak: İHA