Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Açıklaması

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ana muhalefetin Genel Başkanı gerçekten siyasetin cahilidir. Diyor ki 'Yanında Dışişleri Bakanı Müsteşarı yok' Sen, ne kadar zavallısın" dedi.

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasında vatandaşlardan, muhalefetin gerilim politikalarına, özellikle de mezhep temelli kışkırtmalarına asla prim vermemelerini istedi. Erdoğan, yola çıkarken "etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçilik yapmayacağız" dediklerini hatırlattı.

Şu anda Türkiye'de 300 bin mültecinin bulunduğunu, bunların 220 bininin çadır ve konteyner kentlerde yaşadığını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz, muhacir bir neslin torunlarıyız ama aynı zamanda ensar bir neslin torunlarıyız. Unutmayın, şu anda, Esed'in zulmünden kaçan muhacirlere benim Reyhanlı'daki kardeşlerim ensar görevini görmelidir, aynı görevi yapmalıdır. Aynen o zaman olduğu gibi evlerini açmalıdır. Onları kendileri için bir suç unsuru olarak görmemelidir. Bu oyunun arkasında çok ciddi tehlikenin yattığını bilmelidirler. Şu anda oradaki, Suriye'den gelmiş kardeşlerimiz eğer evlerinde korku içinde yaşıyorlarsa oradaki evlerinden dışarı çıkamıyorlarsa burada başta şahsım olmak üzere Reyhanlı'daki kardeşlerim de kendilerini masaya yatırmalıdır. Aynı şeyler geçmişte bizim de yine büyüklerimizin başlarına geldi. Onlar da bir ilden diğer ile hicret eder konuma düştüler. Bunları tabii yaşamak istemeyiz. Keşke onlar yurtlarından kopmamış olsaydılar. Keşke evlerinde kalmış olsaydılar ama başlarına böyle bir şey geldi."

Erdoğan, Reyhanlı halkından Suriyelilere kucak açmasını ve provokatif eylemlere, spekülasyonlara prim vermemesini isteyerek, "Kışkırtmalara, tahriklere, yalan haberlere, psikolojik operasyonlara karşı dikkatli ve hassas olmasını ben Reyhanlı halkından özellikle rica ediyorum. Son seçimlerde yüzde 72 oy almış bir partiyiz biz Reyhanlı'da. Özellikle AK Parti'ye gönül vermiş kardeşlerime birinci derecede sesleniyorum: Siz, bu hassasiyetin orada öncüleri olmalısınız" dedi.

-Reyhanlı ziyareti-

Yarın Reyhanlı'ya gideceğini söyleyen Erdoğan, başsağlığı ve geçmiş olsun temennilerini yüz yüze ileteceğini ifade etti.

Hükümet üyelerinin ve milletvekillerinin, olayın ardından Reyhanlı'yı yalnız bırakmadığını anımsatan Başbakan Erdoğan, olay sonrası devletin elinin sürekli orada olduğunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yerinde incelemeler yaptığını anlattı.

Erdoğan, "Biz de yarın gidecek, hem çalışmaları tekrar yerinde görecek hem de inşallah oradaki kardeşlerimizle dertleşeceğiz. Reyhanlı ve Hatay'da inşallah Türkiye'nin birliği, dirliği, kardeşliği adına en güzel fotoğrafı, en güzel mesajları vereceğiz. Muhalefetin ayırıcı ve ayrıştırıcı gerilimleri karşısında 76 milyonu bir ve beraber gören, kardeş gören bir anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

-"İşte AK Parti farkı, işte CHP yönetiminin farkı"-

Başbakan Erdoğan, ABD'ye yaptığı ziyaret çerçevesinde, bir tam gün ABD Başkanı Barack Obama ve diğer yetkililerle görüşmeler yaptıklarını hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkileri, bölgesel ve küresel meseleleri ele aldıklarını belirtti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Fakat, çok enteresandır: Ana muhalefetin Genel Başkanı gerçekten siyasetin cahilidir. Diyor ki 'Yanında Dışişleri Bakanı Müsteşarı yok' sen, ne kadar zavallısın. Biz, 3'e 3 toplantı yapıyoruz. Amerika Başkanı Obama'nın yanında kendi Dışişleri Bakanı ve Güvenlik Konseyi'nde üst düzey bir yöneticisi var. Benim de yanımda karşıtı olarak Dışişleri Bakanım ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarım var. Bürokratsa bürokrat var, siyasetçiyse Dışişleri Bakanı yanımda. Sen, ne biçim siyaset yapıyorsun, sen nasıl siyasetçi olacaksın, sen ne cahilsin. Neymiş, Dışişleri Bakanı'nın Müsteşarı yokmuş, Dışişleri Bakanı'nın kendisi var. Öbür tarafta konumuz bölgesel sorunlar ve istihbarat teşkilatlarımızın karşılıklı temsilcileri var. Bürokratsa bürokrat var. Ne zaman öğreneceksin, siyaseti- Şu genel müdürlükten siyasete terfi et, hala orada kaldın ama edemeyecek, görünen bu."

"CHP Genel Başkanı Avrupa Parlamentosu'nda kapılardan dönerken, biz küresel ve bölgesel meselelerde Türkiye'nin ağırlığını hissettiren, Türkiye'nin tezlerini yüksek sesle dile getiren küresel adalet için samimi çağrılar yapan platformlarda çalışmalarımızı sürdürdük" diyen Erdoğan, Suriye, Irak, İran, İsrail, Filistin, Mısır, Libya, Tunus, Yemen gibi bütün bölgede olanları konuştuklarını vurguladı.

Erdoğan, "Bütün bu konuları görüşürken Brüksel'den farklı bir ses çıkıyor ve kapıdan kovuluyor, fark bu. Biz, 'ekonomik ilişkilerimizi 20 milyar dolardan ileri nasıl taşırız' bunu konuşurken, Avrupa'dan gelen ses bu. İşte AK Parti farkı işte CHP yönetiminin farkı. Olsun, olsun, bu, AK Parti'nin iktidar ömürünü 2023 ve ilerisine taşıyacak olan bir süreçtir" dedi.

Muhabir: Fatma Can/Kurbani Geyik

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA