Hasta Çocuklara Köpek ve Müzikli Terapi

Çocuk hastaların tedavi edilmesi ve onlara hayvan sevgisinin kazandırılması amacıyla başlatılan projede çocuklar, köpekler sayesinde ağrı ve korkularından kurtuluyor.

Hasta Çocuklara Köpek ve Müzikli Terapi
Jandarma Arama ve Kurtarma Timleri’nin özel eğitimli köpekleri ile yapılan tedavi, çocuklar kadar hasta yakınlarının da ilgisini çekiyor.
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çocuk hastaların moralini yükseltmek, algılarını başka yönlere çekerek ağrılarını hafifletmek, tedavilerine yardımcı olmak ve hastalara hayvan sevgisi kazandırmak amaçlı yeni bir projeye imza attı. Hastane bünyesinde yatan çocuklar, köpek yardımıyla rehabilite edilerek, tedavi ediliyor.

Hastanelerin özellikle çocuklar için korku merkezi haline geldiğini ve psikolojik çöküntülere neden olduğunu belirten Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, “Hayvan terapisi, özellikle ameliyat öncesinde hayvanlar yardımıyla çocuğun ağrı ve korkusunun azaltılması amacıyla kullanılıyor. Bunun yanı sıra tedavi amaçlı otistik çocuklarda uzun yıllardan beri uygulanan bir yöntem. Biz de hastanemizde tedavi amaçlı bu uygulamayı kullanmaya karar verdik ve Jandarma Arama ve Kurtarma Timleri’nin özel eğitimli köpekleri ile uygulamayı başlattık” dedi.

Hayvan terapisini yaklaşık 3 aydır uyguladıklarını ifade eden Doç. Dr. Okumuş, projeyi Sağlık Bakanlığı’ndan izinli olarak yürüttüklerine işaret ederek, “Bu hayvanlar, eğitimli, bakımlı ve aşılı hayvanlardır. Terapiyi alacak çocukların yakınlarından onay formu alarak tedaviye başlıyoruz. Haftada bir gün rutin olarak uygulamayı veriyoruz” diye konuştu.

Hayvan terapisi uygulamasının uzun süre yatağa bağlı olarak yatan hastaların motivasyonu için kullanıldığını dile getiren Çocuk Servis Hemşiresi Mihran Küçük, çocukların gelişimi açısından köpeklerin önemli bir faktör olduğuna dikkati çekti.

Hastanede uygulanan bir diğer tedavi türü de ‘müzikli terapi’ yöntemi. Bu bölümde yatan çocukların; saz, gitar ve keman eşliğinde rehabilite edilmesi sağlanıyor

Kaynak: İHA