Adaylık Başvurusu Anayasa Koruyucular Konseyi'nce Reddedilen Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, İranlı Liderleri, "Yetersizlik" ve "Cehaletle" Suçladı

İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını veto etmesi üzerine, İranlı liderleri "yetersizlik" ve "cehaletle" suçladı.

Rafsancani'ye yakınlığıyla bilinen muhalif haber sitesi Jaras'da yayınlanan ilk açıklamasına göre Rafsancani, açıkça isim vermese de son dönemde etkinliği iyice artan Hamaney'in danışmanları ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu hedef aldı.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'i kastederek "Başka birinin aday olmasını istiyorsan, aday olmayayım" dediğini aktaran Rafsancani, bu süreçte aldığı tepkileri değerlendirdi.

Daha adaylığı netlik kazanmadan "aleyhinde bir ordu toplandığını" söyleyen Rafsancani, aynı zamanda aday olması için "Kum'dan, Necef ve Meşhed'den sel gibi mektuplar yağdığını", özellikle de gençlere "hayır" diyemediğini ifade etti.

Rafsancani açıklamasında, "Aslında aday olmamam gerektiğini biliyordum. Çünkü, ben onları herkesten daha iyi tanıyorum. Başvurumu yaptıktan sonra, gece yarısına kadar oturup ülkenin iç ve dış şartlarını ve gürültü yapanları düşündüm. Ben onların her birinin hırslarını ve kafa yapılarını çok iyi tanıyorum" ifadelerini kullandı.

Hiç kimsenin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini ifade eden Rafsancani, sonucun kendisi açısından da "hayal edilemez" olduğunu dile getirdi.

-"ABD'nin İran seçimleri için planları var"-

Seçimlerde, parçalanma ve dış saldırıların muhtemel olduğunu söyleyen Rafsancani, şunları kaydetti:

"Amerikan Senatosu'nun tehlikeli planları var. Bunları gerçekleştirmek için seçimleri bekliyorlar. Sistan-Belucistan ve Azeri bölgelerini bölmek istiyorlar. Sonra da eğer İsrail, İran'a saldırırsa ona destek olacaklar. Belki de sadece psikolojik savaş yürütüyorlar fakat din adamlarımızdan alıntılayacak olursak, 'Her ihtimal bir görevi zorunlu kılar'."

Rafsancani, "Bence bu felaket senaryolarıyla, ülkeyi daha kötü yönetmeyi başaramazlardı. Bu tarz saldırıların içerisinde yer almak istemiyorum fakat cehaletleri tedirgin edici. Ne yaptıklarını bilmiyorlar" ifadelerini kullandı.

Mevcut durumu İran-Irak savaşı sonrasındaki yalnızlaşma dönemine benzeten Rafsancani, "Yabancıların kapıları bize çok kısa zamanda açıldığı için bana 'kolay adam' diyorlardı. Yine eskisi gibi olmaması için bir sebep yok" diyerek, ülkeyi savaş dönemindeki zorlu günlerin beklediği mesajını verdi.

Rafsancani, İran-Irak savaşının hemen sonrasında cumhurbaşkanı olmuş ve onun başkanlığındaki dönem "yeniden yapılanma dönemi" olarak adlandırılmıştı. Ayrıca, bazı kişilerce Rafsancani'nin "inanılmaz boyutta" olduğu söylenen kişisel servetinin de yine bu "felaket yıllarına" dayandığı iddia edilmişti.

Muhabir: Ayşe Sarıoğlu

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA