Osmanlının Kuruluşunda Şeyh Edebali Konferansı Verildi

Bahar Şenlikleri kapsamında düzenlenen konferansta Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Şeyh Edebali’yi anlattı.

Osmanlının Kuruluşunda Şeyh Edebali Konferansı Verildi
Şimşirgil, “Beni bu güzide toplulukla buluşturan herkese teşekkür ederim. Bir söz söylersiniz yedi asırlık devletin temeli olur” dedi.

Şimşirgil, “Söz bir tarafa bırakılıp atılmaz. Söylenen sözün gereğini yerine getirmek çok önemlidir. İnsan nasıl yaşar ve ölür. İnsan neyle var olur. Biliniz ki ana husus budur. Devletin temelleri Şeyh Edebali ile birlikte atıldı. En tepede Şeyh Edebali var. Onu anlamak ve tanımak gerçekleri bilmek açısından çok önemli. İlk defa Şeyh Edebali ile ilgili bir konferans isteniyor. Bu durum beni çok mutlu etti. Osmanlı tarihi kadar horlanan ikinci bir devlet yok. Bu tarihe kadar karalanmaya başlanmış bir tarih göremezsiniz. Osmanlı’yı anlamak çok önemli. Bu günlerde Osmanlıyı anlamak çok zorlaştı. Osmanlı’ya ilim ve ilmi kriterlerle bakamazsanız anlayamazsınız. İnsanları tanımadan ortaya fikir atmak doğru değil. Bir dizi sadece Kanuni’yi anıyor. Onları anlayamazlar Şeyh Edebali’yi anlayamazlar. İnsan için ilim yoksa ölüm vardır. İlim varsa hayat sahibisin, ilim yoksa ölü gibi gibisin. Cahil kalarak ölüler gurubundan olma. Dışarısı yürüyen ölülerden geçilmiyor. Ölülerle tartışılır mı? Hiç tartışmayalım dışarısı yürüyen ölülerle dolu. 40 bin kişi hakeme faulü vermedi diye hakaret ediyor. Nerede olduğumuzu görmemiz gerekir. Değerlerin ve tarihinden koparsan ortaya hiçbir şey kalmaz. Gelinen noktayı bilmemiz gerekir. Şeyh Edebali nasihat ederken ‘ölüm rüzgarı genç yaşlı herkese eser’ diyor. Onun için unutma ölümü hatırlayan kimseye kötü söylemez. Kırıcı olamaz” şeklinde konuştu.

İYİ BİR HALEP BIRAKIRSAN GÖZLERİN AÇIK GİTMEZ
Ahi Evran Üniversitesi Konferans salonunda verilen konferansta konuşan Şimşirgil, “Her sene gezerken düşünüyorum. O dönemlerde böyle imkanlar yoktu. Ben bazen düşünüyorum. Osmanlıda şehzadeler on iki yaşına geldiğinde ülke yönetimine aday olurken şimdi öğrencilerimiz tatil peşinde. Türkiye’nin en meşhur üniversitelerine Molotof kokteyllerinden giremiyor devlet başkanları. Bu hangi kültürde var. Tarihimizi ve değerlerimizi bilmezsek sürekli hata yaparız. İnsanları sevmek zorunda değiliz. Üç kişinin amel defteri kesilmez. Bu üç kişiden birisi ilim öğrenmiş insan yetiştirmektir. Bir insanı iyi yetiştirirsek o her şeyi iyi derecede bilir. İyi bir insanın ölümü alimin ölümü gibidir. Osmanlının temeli ilimdir. Osman Gazi yanında Şeyh Edebali, sona kadar Osmanlı Padişahlarının yanında ulemalar hep var olmuştur. Lisede keşke unutulacak şeyler yerine unutulmayacak olan tarih verilse, lazım olan bilgilerin verilmesi çok önemli. Açıkçası biz bu çağlarda gençlerimizi öldürüyoruz” ifadelerini kullandı.

TARİHİNE DÜŞMAN BİR NESİL YETİŞMEMELİ
Şimşirgil kalabalık bir öğrenci gurubuna verdiği konferansta, tarihinden kopan bir neslin geleceğinin de aydınlatıcı olmayacağını söyledi.

Şimşirgil, “Danışan dağları aşarmış. Bin bilsen de bir bilene danış. Bu çok önemli, sizin söylediğinizin yada düşündüğünüzün tam tersi de çıksa mutlaka istişare edin. Geçmişini çok iyi bilen geleceğine de çok güzel yön verir. Osmanlının temelini Şeyh Edebali attı. Edebali’yi iyi tanı. O bir fıkıh, bir hadis ve büyük bir İslam alimidir. İlim adamlarında hangi kaynakları kullandıkları noktasından bir bakın. Tarihimizi iyi bilmek ve ecdadımızı iyi anlamak zorundayız” derken salonda bulunanlara tarihi belirli notlarla anlatmanın doğru olmadığını söyledi.

Program soru cevap bölümünün ardından son buldu.
Kaynak: İHA