Fatmagül Demirel: “2’inci Abdülhamid’in Yaptığı Mimariler Kendine Özgü Mesajlar Veriyor”

Marmara Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen “2’inci Abdülhamid Döneminde Kamu Binaları” seminerinde Sultan Abdülhamid’in yaptığı yapıları değerlendiren Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatmagül Demirel, 2’inci Abdülhamid’in yaptırdığı kamu binalarının kendine has, mesaj veren bir mimariye sahip olduğunu söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatmagül Demirel, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “2’inci Abdülhamid Döneminde İstanbul’da Kamu Binaları” seminerde Abdülhamid döneminde yapılan kamu binalarını ve günümüzde yapılan yapıları değerlendirdi.

Abdülhamid döneminde inşa edilen yapılan kendine has mimariye sahip olduğunu belirten Fatmagül Demirel, “İstanbul’da kamu ve tarihi binalara baktığını zaman pek çok binanın Sultan 2’inci Abdülhamit döneminde yapıldığını görüyoruz. Sirkeci Garı, Sirkeci’deki büyük postane, Arkeoloji Müzesi, Haydarpaşa Garı… Her birinin ayrı ayrı mesajlar verdiğini görebilirsiniz. Binalar üzerinden tarihi okumak istediğiniz zaman binalara daha farklı bir gözle bakmamız gerekiyor. Örneğin Sirkeci Garının oryantalist üsluptaki inşası, o dönemde Avrupa’dan gelen turist için çok farklı anlamlar ifade etmekteydi. Saat kulelerinin üzerindeki minare külahları ve o soğan kubbeli yapısıyla turist tamamen kendisini bir doğu şehrinde hissediyor” diye konuştu.

Abdülhamid’in yaptığı eserlerin her birinin ayrı ayrı anlamlar içerdiğini ifade eden Demirel, “Darülaceze mimari üsluplarından ziyade sosyal işlevleriyle ön plana çıkmıştır. Yoksullar, kimsesizlerin barındığı bir kurum olmuştur. Din, etnik ayrım yapılmadan tüm Osmanlı tebaası bu kurumda barındırılmıştır. Abdülhamit dönemi yapılan binalar arasında görkemli Haydarpaşa, Sirkeci garlarını görüyoruz ama Darülaceze içerdiği sosyal içerikle halkın zihninde derin izler bırakmıştır. Sultan 2’inci Abdülhamit Yıldız Sarayı’ndan çıkmayan bir padişah olarak zihinlerde iz bırakmasına rağmen yaptırmış olduğu bu kamu binalarıyla aslında halkın içerisinde görünür olmayı başarmıştır” dedi.

Son zamanlarda yapılan mevcut yapıların belli bir mimari üslubu olmadığını dile getiren Doç. Dr. Fatmagül Demirel, “Şuanda yapılan binalara baktığımız zaman bir mimari üslup olarak geleceğe ne bırakıyoruz 100 sene sonraya diye ben bu konuda kaygılıyım. Gökdelenler mi bırakacağız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA