Kaçak Yapıyla Mücadele Eden Nazilli'de Dar Gelirli Ev Sahibi Oldu

Nazili Belediyesi, kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için ilk adımı attı.

Kaçak Yapıyla Mücadele Eden Nazilli'de Dar Gelirli Ev Sahibi Oldu
Belediye ve mücavir alan sınırları dahilinde dar gelirli vatandaşlar için yapılan konutların oturma ruhsatları verildi

Nazilli Belediyesi, mevcut imar planlarını ilgili revizyon imar planı çalışmasıyla, hali hazıra göre hisseli tapular üzerine yoğun kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için Dar Gelirli Vatandaşlara Yönelik Tek Katlı Yığma Mesken Tip Proje uygulamasında ilk oturma ruhsatı verildi.

Projesi tamamen Nazilli Belediyesi Teknik elemanlarınca çizilip, temel atmasından, inşaat bitimine kadar olan bütün kontrolleri belediye teknik elemanlarınca yapılan Yıldıztepe ve Cumhuriyet mahallerindeki Necla Kaya ve İsmet Altındağ’a ait evlerin oturma ruhsatları Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ve İmar ve Şehircilik Müdürü Koray Öden tarafından teslim edildi.
30 BİN TL YERİNE 2 BİN 500 TL VERİYORLAR
Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için Dar Gelirli Vatandaşlara Yönelik Tek Katlı Yığma Mesken Tip Projenin Nazilli için bir milat olduğunu ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Alıcık; “Vatandaşlarımızın kaçak yapılaşmaya yönelmelerinin nedenlerine baktığımızda ağırlıkla sebep vatandaşlarımızın maddi yetersizlikleridir. Dolayısıyla da plan-proje, yapı denetim masrafı ve çeşitli inşaat harçlarını ödeyecek durumlarının olmadığından bahsederler. Belediye olarak çıkarmış olduğumuz ek madde yönetmeliği sayesinde imar parseli maliklerinin oturabilecekleri ticari boyutta olmayan tek katlı yapı yapması için yapacak oldukları meskenin plan-projeleri belediyemiz teknik elemanlarınca çiziliyor. Temel atmasından, inşaat bitimine kadar olan bütün kontroller belediye teknik elemanlarınca yapılan bu hizmetler için belediye olarak sadece 2 bin 500 TL’lik harç alınıyor. Aynı yapıyı vatandaşımız dışarıda yaptırmak istediğinde yaklaşık olarak masrafı 30 bin TL’yi buluyor” şeklinde konuştu.

"HEDEF; GÜZEL VE DÜZENLİ BİR NAZİLLİ"
Nazilli'de kaçak konut yapımını engellenmek amacıyla projenin 6 Şubat 2013 tarihli Belediye Meclis toplantısında görüşülerek oybirliği ile kabul edildiğini ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık; “ Belediye olarak yapmış olduğumuz uygulama, Bayındırlık ve İskân Bakanlığının köylerde ve kırsal kesimde uyguladığı bir yöntemdir. Biz belediye olarak bu yöntemi, günümüz şartları ve yönetmeliklerine göre uyarladık. Bu sayede en azından teknik kişiler gözetiminde depreme dayanıklı yapıların yapılması sağlanacaktır. İlçemiz Belediye ve mücavir alan sınırları dâhilinde dar gelirli vatandaşlarımızın oturacakları ticari yönde olmayan konutlar için belediye teknik elemanlarınca imar parsellerinin şekline ve yapılaşma durumuna göre hazırlanmış olan tek katlı yığma konut tip proje planları ve şartnamesi hazırlanarak imar komisyonuna sunuldu. Belediye Meclis toplantısına konu görüşülerek oybirliği ile kabul edildi. Tek derdimiz Nazilli’mizde çarpık yapılaşmayı önleyerek Güzel düzenli bir Nazilli oluşturmaktır” dedi.

Kaynak: İHA