Halk Arasında "Mayıs Yedisi" Olarak Adlandırılan Bahar Şenliği Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Rumi takvime göre 7 Mayıs tarihe denk geldiği için halk arasında ''Mayıs Yedisi'' olarak adlandırılan bahar şenliği Ordu'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ordu'nun ilçe ve köylerinden kent merkezindeki sahile gelen vatandaşlar, yöresel ürünlerin ve kültürel eserlerin yer aldığı stantları gezdi. Geleneğe göre vatandaşlar, dertlerini denizde bırakmak adına suya girdi. Daha sonra suya 7 çift bir tek taş atılarak dilekte bulunuldu. Perşembe ilçesinde de, suyun ve havanın ısınmasını kutlamak ve dertlerin unutulması adına 750 kişilik gemi denize açıldı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Erkan Gülderen, gazetecilere yaptığı açıklamada, eski bir geleneğin yaşatılmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, "İnsanlara bir davetiye çıkarmadan ve kendiliğinden köylerinden deniz kenarına geldikleri bir gündür. Denizin ısındığı ve yazın geldiği müjdesinin verildiği bir gün olarak kutlanıyor. Geleneğe göre deniz suyunda çeşitli dileklerde bulunulur. Aynı zamanda vatandaşlar, kayıklara binerek denize açılır. Bu anlamda da Perşembe Belediyemiz, gemi kiralayarak bu geleneği yaşatma adına Orduluları denizle buluşturdu" dedi.

Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkçı ise, şenliğin farklı etkinliklerle kutlandığını ifade ederek, "Geleneğimizi sürdürmek için Rize Belediyesi'nden gemi temin ettik. Kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere bir şeyler bırakabilmek adına geleneğimizi yaşatıyoruz. Böylelikle gemiyle birlikte halkımızı denizde gezdiriyoruz. Daha önceden bu bayram, kayık bayramı olarak adlandırılıyordu. Bu geleneğin devam etmesinin mutluluğunu yaşıyorum" diye konuştu.

Muhabir: Eyüp Elevülü

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA