Bilecik'te, "Değişen Dünya ve Bilecik Tarımı" Konferansı

Bilecik'te, "14 Mayıs Çiftçiler Günü" dolayısıyla, "Değişen Dünya ve Bilecik Tarımı" konulu konferans düzenlendi.

Bilim ve Sanat Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda açılış konuşmasını yapan Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğiyle 14 Mayıs Çiftçiler Günü dolayısıyla program düzenlendiğini belirtti.

Kırsal nüfusun büyük çoğunluğunun köylerde güç şartlar altında çiftçilik yaparak yaşamını sürdürdüğünü hatırlatan Sevinen, sofraların ekmeğini, sebze ve meyvesini üreten çiftçilere daha fazla değer vermek gerektiğini dile getirdi.

Açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. Fahri Altay, dünya genelinde yaşanan küresel ısınmanın getireceği tehlikelerden söz ederek, ülkelerin büyük bir kısmının açlık ve susuzlukla mücadele etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Türkiye'nin de gerekli önlemler alınmadığı takdirde büyük çapta açlık ve su sorunuyla karşı karşıya kalacağını öne süren Doç. Dr. Altay, şöyle konuştu:

"Son araştırmalara ve çeşitli kaynakların açıkladığı verilere göre, dünyada her 6 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor. Tahminler, 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı aşacağını gösteriyor. Türkiye'de bugün 74 milyon olan nüfusun, 95 milyon civarında olması bekleniyor. Bunun anlamı şu; dünya, önümüzdeki 30-35 yıllık süre içinde 2 milyardan fazla insanı beslemek durumda kalacak ve Türkiye ise 21 milyon insanın açlığını gidermek durumunda kalacak. Yani, her türlü tarımsal tedbiri alıp, açlık sorununu hep beraber çözmek zorundayız. Çözemezsek ne olacak- Bugün, Somali'de çocukların çöplüklerde yiyecek aradığı gibi, bizim çocuklarımız da bu şekilde açlık çekecek."

Bilecik'teki tarımsal faaliyetlerde karşılaşılan sorunlara, iklim özellikleri ve coğrafi şartlarını göz önünde bulundurarak birtakım çözüm arayışına gidilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Altay, Bilecik'in yüzölçümü olarak küçük ancak tarımsal verimlilik potansiyeli bakımından büyük bir il olduğunu vurguladı.

Programa, Bilecik Vali Yardımcıları Mehmet Öksüz ve Süleyman Deniz, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alparslan Dankaz, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Ali Fidan, İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Dr. Mustafa Yılmaz ile ilçe tarım müdürleri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Mesut Tankulu

Yayıncı: Hüseyin Doğru
Kaynak: AA