Bayram, Dünya Süt Gününü Kutladı

Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayram, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Bayram, Dünya Süt Gününü Kutladı
Uluslararası Sütçülük Federasyonunun 1956 yılında aldığı bir kararla 21 Mayıs günü bütün üye ülkelerde Dünya Süt Günü olarak kutlandığını belirten Müdür Bayram, “Uluslararası Sütçülük Federasyonunun 1956 yılında aldığı bir kararla 21 Mayıs günü bütün üye ülkelerde Dünya Süt Günü olarak kutlanır. Ülkemizde de 1991 yılında beri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 21 Mayısın içinde bulunduğu bu haftayı ‘Süt Haftası’ olarak kutlamaktadır. Kutlamaların amacı, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için süt üretim ve tüketimini arttırmak her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak, süt ve süt ürünlerinin besin değeri konusunda kamuoyunu aydınlatarak süt tüketimini artırmaktır. Kampanyanın hedef gruplarını çocuklar, gençler ve orta yaşlılar ile bu grupların davranışlarını yönlendiren öğretmenler ile anne ve babalar oluşturmaktadır. Uluslar arası Sütçülük Federasyonu 58 üye ülke ile Dünya süt üretiminin yüzde 86’sını temsil etmektedir” dedi.

TÜRKİYE 12.5 MİLYON SÜT İLE 10.SIRADA YER ALIYOR

Türkiye’nin 12.5 milyon ton süt üretimi ile dünya sıralamasında 10. basamakta yer aldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayram, “Türkiye yıllık 12.5 milyon ton süt üretimi ile dünyanın en büyük 16. üye ülkeler arasında ise 10. sırasında yer almaktadır. Avrupa ülkelerinde günlük alınan enerjinin yüzde10’u süt ve süt ürünlerinden karşılanmakta iken bizde bu oran yalnızca yüzde 3,9’dur. Ülkemizde sütün sağlımız açısından son derece önemli olduğunun ve besleyici değerinin tam olarak bilinmesine karşılık değişik nedenlerle süt içme alışkanlığının kazanılmamış olması süt tüketimini yetersiz kılmıştır. Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen yıllık içme sütü tüketimi 89 kg, Avustralya'da 107 kg, ABD'de 83 kg düzeyinde. Bu rakam Türkiye'de ise 26 kg civarında seyrediyor. Yapılan bir tüketici araştırmasına göre Uzun ömürlü süt (UHT) kullanıcılarının yüzde 64’ünün uzun ömürlü sütün katkı maddesi içerdiğine inandığını bu rakamın sokak sütü kullanıcılarında yüzde 78’e çıktığı saptanmıştır. Oysa uzun ömürlü sütte katkı maddesi bulunduğu inancı doğru değildir. Süt; hayvancılık faaliyetlerinin en önemli ürünü olup; sadece üreticinin değil tüm insanların yaşamının temel taşıdır. Ülkemizde var olan yetersiz ve dengesiz beslenme şekli süt ve süt ürünlerinin daha çok tüketilmesi ile değişecektir. Yapılan araştırmalar, vücudun yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri bulunduğunu göstermektedir. Süt proteininin biyolojik değeri, bitkisel proteinlere göre daha yüksek olduğundan diğer proteinlere göre, vücut, süt proteininden daha iyi yararlanmaktadır. Bu yüzden süt, ‘Tam Gıda’ olarak anılmaktadır. Yapısındaki kalsiyum ve fosfor ile kemiklerin ve dişlerin gelişimini sağlarken bünyesindeki şeker ise beyin ve sinir sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Hayvansal protein tüketiminin artmasıyla daha sağlıklı ve başarılı nesiller yetişecektir. Geleceğimizin güvencesi çocuklarımıza süt içme ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak onlara sütün yararlarını anlatmak ve onları yönlendirmekle mümkün olacaktır. Bu amaçla Bakanlığımız Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla iki yıldan beri okul sütü projesi uygulamaktadır. Kurumumuz adına Dünya Süt günü kutlamasına katkıda bulunan tüm firmalara teşekkür eder ve ‘Süt için, süt içirin! Sağlıklı olun, sağlıkla kalın’ dileklerimizi sunuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA