Yarışmada Dereceye Girenlere Ödülleri Törenle Verildi

Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nce düzenlenen 18. Uluslararası Yılın En İyi Haber Görüntüleri Yarışması ''Zoom 2012''de dereceye giren kemeramanlara ödülleri törenle verildi.

Swiss Otel'de düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Kameraman ve muhabirlerin, "Uzun ince bir yoldayım" türküsünün, "Doğa için çal" klibinden esinlenerek hazırladıkları "Haber için çal" adlı kliple derneğin tanıtıldığı bir film gösterildi.

Dernek Başkanı Celal Çevirgen, yaptığı konuşmada, yarışmanın, dünyada kendi alanında yapılan en büyük organizasyon olduğunu söyledi.

Çevirgen, yarışmanın ayrıca görsel haber arşivini dünyada bir araya toplayan önemli bir çalışma olduğunu belirtti.

Televizyon haberlerinin üretilmesinde en önemli aktörlerden birinin de kameramanlar olduğunu dile getiren Çevirgen, "Biz görürsek, kamuoyu görür. Biz görürsek, toplum aydınlanır. Haber kameramanlarının hepsi birer kamu görevlisidir, kamuoyunun 7 gün 24 saat açık olan gözleridir, onlar adına görür ve yorumu yine onlara bırakır" dedi.

Haber kameramanlığının zor şartlar altında icra edildiğine değinen Çevirgen, gazetecilere yıpranma hakkının geri verilmesinden dolayı teşekkür etti.

Çevirgen, konuşmasının ardından derneğin başkanlığını 11 yıl yürüten Talay Ulusu'ya, mesleğe hizmetlerinden dolayı plaket verdi.

Yarışmanın jüri üyeleri adına konuşan Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise derneğin yarışmayı 1996'dan beri düzenlediğini anımsatarak, etkinliğin 2009'dan itibaren ise uluslararası bir nitelik kazındığını ifade etti.

Bilgin, yarışmada görüntüleri incelerken ödül verme konusunda zorlandıklarını dile getirerek, kameramanların, "Hüznün ve sevincin gözleri olduğunu" söyledi.

Törende, Suriye'de görev yaptığı sırada esir alınan ve 3 ay sonra CHP'li milletvekillerince Türkiye'ye getirilen Cüneyt Ünal ile Dikmen'de yıkım çalışmalarını görüntülemek isterken silahla başından vurulan Cihan Haber Ajansı kameramanı Bilal Oflaz'a dayanışma ödülü verildi.

Etkinlikte, Cüneyt Ünal ile kaçırılan ve kendisinden haber alınamayan Beşşar Kadumi'nin kurtulması dileğinde de bulunuldu.

-AA'ya 6 ödül-

Etkinlikte daha sonra, ödüller sahiplerine verildi.

"Yılın En İyi Haber Görüntüsü" kategorisinde, "Foto muhabirini vurdular" görüntüsüyle Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nden Kenan Yeşilyurt birinciliği aldı. Yeşilyurt'a ödülünü TBMM Başkanı Cemil Çiçek verdi. Çiçek, kategorinin destekçisi TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'e de plaket sundu.

Bu kategoride, ikinciliği "Suriye Bombası" isimli görüntüsüyle kazanan AA Şanlıurfa Bürosu'ndan Yasin Dikme, ödülünü Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'den aldı.

Üçüncülülüğü "Kaçış" isimli görüntüsüyle Show TV'den Alican Ocak kazandı.

"Görünüm Haber" kategorisinde ise birinciliği AA Van Bölge Müdürlüğü'nden Ali İhsan Öztürk, "Mandaların kaplıca keyfi" adlı görüntüsüyle elde etti. Öztürk'e, ödülünü TBMM Başkanı Çiçek verdi.

İkinciliği "Arakan'dan hayata kaçış" görüntüsüyle kazanan AA'dan Tolga Çıplak, ödülünü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan aldı. Arınç, bu kategorinin destekçisi AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'e de plaket verdi. Çıplak, ayrıca "Yılın En İyi Haber Görüntüsü" kategorisinde de TRT özel ödülünü kazandı.

Bu kategoride üçüncülüğü ise "Has pim Allah" isimli görüntüsüyle Kanal A televizyonundan Kazım Özbek kazandı. Özbek, ödülünü Bakan Eker'den aldı.

"Görünüm Haber" kategorisinde İHA'dan Musa Erdoğan, "Alkol kana karıştı" görüntüsüyle mansiyon ödülü, Kanal D'den Veysel Dişbudak "Bakan değil takan kurtulur" görüntüsüyle Turkcell özel ödülü, TRT'den Yüksel Pektekin, Yenimahalle özel ödülünü kazandı.

"Yılın En İyi Haber" kategorisinde ise mansiyon ödülü, "Bombardıman gölgesinde" görüntüsüyle Aljazeera Televizyonu'ndan Hakan Baygıner'e verildi.

PTT özel ödülünü ise Cihan Haber Ajansı'ndan Yalçın Kaya, "Okeye dördüncü" isimli görüntüsüyle aldı.

-TBMM Başkanı Çiçek-

TBMM Başkanı Çiçek, yaptığı konuşmada, dernek yöneticilerini ve ödül alanları tebrik ederek, "Arzu ediyoruz ki hep güzel şeyler görelim ama yürek parçalayıcı şeyler de hayatımızın bir parçası" dedi.

Cemil Çiçek, Beşşar Kadumi'nin de kurtulması ve gelecek senelerde ödül alanlar arasında yer alması dileğinde bulundu.

-Başbakan Yardımcısı Arınç-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da gecede bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Kameramanları tebrik eden Arınç, çalışma hayatlarında başarı diledi.

TBMM Başkanı Çiçek, Bakan Eker ve CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün, ödül verdikleri sırada kendilerine verilen kamerayla salonu görüntülediği törene, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile çok sayıda gazeteci de katıldı.

Etkinliğin sonunda protokoldekiler, ödül alanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Muhabir: Ertuğrul Subaşı

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA