Türkiye'nin İlk Balmumu Heykel Müzesi

Deniz Açık - Türkiye'nin ilk balmumu heykel müzesi olma özelliği taşıyan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi'nde, Osmanlı Devleti padişahlarından Kurtuluş Savaşı kahramanlarına, Atatürk'ten dünya liderlerine, sanatçılardan sporculara kadar 160 yerli ve yabancı ünlünün heykelleri bulunuyor.

Müzede heykeli bulanan Orhan Gencebay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede kendisini çok benzeyen balmumu heykelini görünce şaşırdığını belirterek, müzede çok sevdiği, daha önce rahmetli olan dostlarının heykelleri ile Atatürk'ün heykelini gördüğünde, kendisini çok duygulandığını ifade etti.

"Böyle bir müzenin kazanılmış olması büyük mutluluk verici" diyen Gencebay, bu müzeyi kazandıran Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e teşekkür etti.

Büyükerşen'in sanata olan ilgisini bildiğini dile getiren Gencebay, şöyle konuştu:

"Müzede bize de yer verdiği için Büyükerşen'e teşekkür ediyorum. Daha önce bu tarz bir müzeyi Londra'da görmüştüm. Türkiye'de bir ilki görmenin mutluluğu yaşıyorum. Ülkemizde var olan değerlerin hepsini burada görüyoruz. Böyle bir çalışmadan dolayı Sayın Büyükerşen'i kutluyorum."

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel ise Türkiye'de örneği olmayan bir balmumu müzesini hayata geçiren Büyükerşen'e teşekkür etti.

Müzenin gelecek kuşaklara önemli hizmetler vereceğini anlatan Sertel, şunları söyledi:

"Müzenin gelirinin engellilerin ve kız çocukların eğitimine ayrılması çok önemli. İnsanın yaşarken kendi heykelini görmesi keyifli. Bundan çok mutlu oldum. Türk basın hayatında yeri olan kişilerin heykelleri de burada mevcut. Bu sayının artmasını istiyoruz. Kimi müzede bulunan heykelimi bana benzetiyor kimi benzetmiyor. Önemli olan orada bizim çizgilerimizin bulunmasıdır. Heykelim benim ikizim gibi duruyor."

Klasik Türk Müziği sanatçısı ve koro şefi İnci Çayırlı da böyle bir müzede heykelinin bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

-"İkizim gibi olmuş, sadece saçlarım biraz beyazlamış"-

Sinema sanatçısı Göksal Arsoy ise 1963 yılında, yapımcısı ve başrol oyuncusu olarak hazırladığı "Şafak Bekçileri" filmini Eskişehir'de çektiğini hatırlatarak, Yılmaz Büyükerşen'in bu filden esinlenerek yaptığı balmumu heykelinin kendisine büyük bir sürpriz olduğunu vurguladı.

Heykelinin çok güzel olduğuna değinen Arsoy, "Heykelimin yanından durdum. İkizim gibi olmuş, sadece saçlarım biraz beyazlamış" dedi.

Tiyatro sanatçısı Suna Keskin ve eşi Erol Kesin de böylesine güzel bir müzede heykellerinin bulunmasında duydukları mutluluğu dile getirdi.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Göksel Kortay da müzenin Türkiye için gurur kaynağı olacağını belirtti.

Heykellerin çoğunun bire bir olduğunu açıklayan Kortay, "En çok Atatürk'ün heykelini görünce heyecanlandım. Atatürk'ün balmumu heykeliyle fotoğraf çektirirken ellerim titredi. Benim heykelim güzel ancak daha güzelleri var. Bire bir benzememiş ancak çok güzel olmuş. Böyle bir müzede, Yılmaz Büyükerşen'in ellerinden ölümsüzleştirilmiş olmak büyük mutluluk" dedi.

Sanatçı Nevra Serezli ise bir çok insanın bu müzeyi gezeceğini ifade ederek, burada bir heykelinin bulunmasının çok gurur verici olduğunu belirtti.

Tiyatrocu ve yönetmen Haldun Dormen de böyle bir müzenin açılmasının Türkiye ve Eskişehir için önemli olduğunu bildirdi.

Eskişehir'in öncülerin kenti olduğunun altını çizen Dormen, "Yılmaz Büyükerşen harika bir müze yapmış. Heykellerin bazılar benzemiyor. Ancak Madame Tussauds Müzesi'nde de aynı şeyler var. Rutkay Aziz'in heykelini çok beğendim" diye konuştu.

Gelecek dönemlerde, Eskişehir'i ziyaret eden ünlü sanatçıların ölçülerinin alınıp, özel ölçülü fotoğrafları çekilerek Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi'nin heykellerine yenileri ekleneceği de bildirildi.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA