Akil İnsanlar Heyeti Gaziantep Temaslarını Tamamladı

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu, Gaziantep temaslarını tamamladı.

Akil İnsanlar Heyeti Gaziantep Temaslarını Tamamladı
Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu başkanlığında yapılan toplantıya Gaziantep’teki iş dünyasının sivil toplum örgütleri katıldı.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Gaziantep’in, bu sorunu yakından yaşayan şehirlerle, Türkiye’nin geri kalan kısmıyla bir köprü durumunda olduğunu ifade ederek, “Güneydoğu Anadolu olarak göç almış ama uzun yıllar şiddetin, çatışmanın doruğa çıktığı dönemlerde bile sükuneti muhafaza etmiş, kendi içinde birlik ve barışı sağlayabilmiş bir kentimiz. Bütün Gaziantepliler de zaten bunun vurgulandığını gözledik. Son toplantıda iş adamlarımız doğal olarak sorunun ekonomiye yansımasını ve sorunun çözümünün de ekonomiye getireceği katkılar, girdiler üzerinden daha çok değerlendirdiler. Bizim açımızdan ufuk açıcı bir toplantı oldu. Bir sorunun aşırı siyasallaşması diğer sorunun tamamını görmemizi engelliyorsa, bir sorunu siyasi ve toplumsal boyutunu getirip de ekonomiye fazla bağlarsanız oda sizin diğer sorunu görmenizi engelleyebilir” dedi.

Başkan Ensaroğlu, Gaziantep’te yaptıkları toplantıların ufuk açıcı olduğuna da işaret ederek, “Ben umuyor ve inanıyorum ki bu toplantılar bizim açımızdan ve Gaziantep’teki iş adamları açısından ufuk açıcı oldu. Çünkü bir sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulmasında iş dünyasının desteğine katkısına ciddi bir şekilde ihtiyaç var. Kendilerinin sürece çok ciddi bir şekilde destek verdiklerini gördük. Bu çözümün kalıcı olması için bir an önce doğuya yatırım gitmesi gerekiyor. Bunun için Doğu’ya yatırım gitmesi, özel sektörün oraya gidip yatırım yapma, fabrika kurmadan yana cesur davranamayacağından dolayısıyla devletin oraya yatırım yapması özel teşvik programları geliştirmesi, özel sektörün oraya gitmesini sağlaması gerekir. Sorun çözüldükten sonra yarın dağdan inecek PKK’lılara varıncaya kadar mevcut işsizlik sorunu çözecek istihdam alanları geliştirecek politikalar geliştiremezseniz, işsizliği yeterince çözemezseniz bu sorun veya başka sorunlar yeniden patlak verebilir” diye konuştu.

Heyetin Başkan Yardımcısı Kezban Hatemi ise kendilerine gösterilen tepkilere de açık olduklarını hatırlatarak, “Çok cılız da olsa Kilis’te birkaç protesto ile karşılaştık. Ben onları da saygı ile karşılıyorum. Ancak bu protestolarda veya karşı çıkmalarda bir karşı argüman sunulmuyor. Onlara sorduğumuzda çözüme evet diyorlar ama nasıl bir çözüm istedikleri de belli değil size karşı çıkarken gerekçelerini getirmedikleri gibi alternatiflerde yok. Bu ne demektir. Biz zaten çözüm süreci içinde şunu izledik ve gördük. Birincisi koşulsuz çözümü destekleyenler, ikincisi koşulsuz ret edenler, üçüncüsü de destekliyoruz ve amaları olanlar. Türkiye de barış sürecine girilmiştir arkadaşlar barış sürecinin önüne bir takım engeller bir takım protestolar bir takım ön görmediğimiz şeyler olabilir ama bu süreç devam edecek. Kazasız belasız bu sürecin üstünden gelmeliyiz” şeklinde konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, heyetin yaptığı toplantıda önemli görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Genelde heyet bizi dinledi. Yani iş adamlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı dinlediler. Herkes görüş beyan etti, ortak görüşte şu çıktı ortaya. Gaziantep’in bu çözüm sürecine katkıyı geçmişten sağladığı, önünde alacağı çok yol olduğunu gelecekte de bunun için gayret etmesi gerektiğini söylediler. Çok güzel fikirler konuşuldu ve bu Gaziantep için olumlu bir gelişme” dedi.

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, toplantının faydalı geçtiğini anlatarak, “Gaziantep’in iyi bir örnek olduğunu, kendilerine dilimizin döndüğü kadar anlatmaya çalıştık. Gaziantep’teki bu barışın, kardeşliğin nasıl süre geldiğini, nasıl devam ettiğini örneklerle kendilerine anlattık. Bizim için ülkenin bundan sonraki çözüm sürecinden geçici bir çözümle değil kalıcı bir çözümle olması için neler gerektiğini kendilerine anlattık. Bu konudaki en büyük kaynağında işsizlik olduğunu süregelen çözüm sürecinde sonraki işsizliğin önlenmesi için kendilerine gerekli çözümleri de sunduk. Umarım faydalı olmuştur” diye konuştu.

Kaynak: İHA