3 Bin Yıllık Gelenek Yaşatıldı

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde Yatağan Belediyesi, Yatağan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ortaokulu ve Muğla Müze Müdürlüğü tarafından AB Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik programları kapsamında hazırlanan "Geçmişini Bilmeyen Geleceğini Bilemez, Öyleyse Tarihle Öğret" adlı Comenius Bölgesel Ortaklık Projesi kapsamında Stratonikeia Antik Kenti’nde düzenlenen "Archetory Festivali" 3 bin yıllık geleneğin yaşatılmasını sağladı.

3 Bin Yıllık Gelenek Yaşatıldı
AB Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik programları fonlarından faydalanılarak 2011 yılından bu yana yürütülen "Geçmişini Bilmeyen Geleceğini Bilemez, Öyleyse Tarihle Öğret" adlı Comenius Bölgesel Ortaklık Projesi kapsamında Stratonikeia Antik Kenti’nde düzenlenen "Archetory Festivali" dün sabah yapılan yürüyüşle 3 Bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen anahtar teslimi törenlerinin yeniden hayat bulmasını sağladı.

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü, Yatağan Belediyesi, Yatağan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ortaokulu ve Muğla Müze Müdürlüğü ile projenin İtalyan ortakları işbirliğinde düzenlenen festival kapsamında Lagina Antik Kenti’nden alınan temsili anahtar, Stratonikeia Antik Kenti kuzey giriş kapısından şehre taşındı ve daha sonra Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık'a teslim edildi.

Anahtarı teslim alan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık; “Düzenlenen festivaller Stratonikeia ve Lagina gibi tarihi ve kültürel değerlerimizin tanıtımında etkili olacaktır. Bu konuda Valiliğimizin ve İl Müdürlüğümüzün de önemli çalışmaları var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca teslim aldığım anahtarı da belediyemizin en güzel kösesinde muhafaza edeceğim” dedi ve yürütülen projenin iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Ayrıca, Stratonikeia Antik Kenti hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar; "Stratonikeia Antik Kenti'nin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını sağlamak amacıyla böyle bir çalışma yaptık. Proje ile ilimizin saklı mirası olan bu tarihi kenti bölge halkına tanıtmak, sonraki kuşaklara aktararak tarih bilinci oluşturmak ve uluslararası alana taşımak hedeflenmiştir. Öğrencilerimizde proje ile tarih bilincini oluşturmayı hedefledik. Öğrencilerimizin bu alanı görerek, tarihin toprağın içerisinde kaybolmadığını, yıllar sonra tekrar canlandığını öğrenmesi bizim için mutluluk verici. Öğrencilerimiz burada tarihe mal olmanın güzelliğini yaşadı" dedi.

Bunun yanı sıra, Muğla İl Genel Meclis Başkanı Cemal Gürpınar ile projenin İtalyan ortakları da birer konuşma yaparak projenin önemine vurgu yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Yatağan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan halkoyunları gösterisi büyük beğeni topladı ve festival programının bugün de kaldığı yerden devam edeceği belirtildi.
Kaynak: İHA