Vali Yardımcısı: “Sosyal Perişanlık Yaşıyoruz”

Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, “Sosyal ve toplumsal verilere baktığımızda gerçekten bir sosyal perişanlık yaşıyoruz.

Vali Yardımcısı: “Sosyal Perişanlık Yaşıyoruz”
Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da 18 yaş altı kızlarımızın yüzde 65'i evlidir. Bu kızlarımızın yüzde 75.4’ü de çocuk sahibidir. Okulda olması gereken kızlarımız için maalesef tablo budur. Türkiye bu tabloya layık değildir” dedi.

Samsun Amisos Otel’de düzenlenen Kadın Dostu Kentler Projesi kapsamında yapılacak olan hibe tanıtımı ile ilgili toplantıya katılan Samsun Vali yardımcısı Hasan Özhan, Türkiye’nin sosyal ve toplumsal verilerinde perişanlık yaşandığını söyledi.

Vali Yardımcısı Özhan, “Sosyal ve toplumsal verilere baktığımızda gerçekten bir sosyal perişanlık yaşıyoruz. Yakın zamanda yapılan bir istatistik var. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılan, bu istatistikte 18 yaş altı kızlarımızın yüzde 65'i evlidir. Bu kızlarımızın yüzde 75.4 de çocuk sahibidir. Okulda olması gereken kızlarımız için maalesef tablo budur. Türkiye bu tabloya layık değildir. Türkiye bu tablodan kurtulmak zorundadır. İstikrarlı gelişme ve büyüme devam edecekse, sosyal ve toplumsal verilerin, ekonomik verilere çıkması kaçınılmaz. Dünya Ekonomik Formu'nun 2012 Türkiye Raporu’nda eğitim, eğitim düzeyi, siyasi güç, sağlıklı yaşam beklentisi gibi konularından kadın-erkek eşitliği ölçülerine göre 134 ülke arasında Türkiye'nin yer 126.’dır. Eğitim düzeyinde 109'uncu, istihdamda 133'ncü, siyasi güç kategorisinde de 99’cudur. Türkiye'nin bundan kurtulması için çok çok çalışmamız lazımdır” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Hasan Özhan’ın ardından Kadın Dostu Kentler Projesi İl Koordinatörü Ruşen Ayaz ve Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Dostu Kentler Koordinatörü Ege Tekinbaş konuşma yaptılar. Kadın Dostu Kentler Koordinatörü Ege Tekinbaş, projenin amaçları ve hedefleriyle ilgili konuşma yaptı. Tekinbaş, “Projemiz amacı, yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğinin güçlendirilmesidir. Projenin ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitli prensiplerinin yerel yönetimlerin planlama ve programlama süreçlerine dahil edilmesi, kadınların yerel karar mekanizmaları ve süreçlerine katılımın arttırılması gibi hedefleri de vardır. 2013 yılı hibe programında teklif edilecek projelerde, kadın eğitim ve salık hizmetleri, kadınların ekonomik hayata katılımı ve kadına yönelik şiddetle mücadele gibi bir den fazla başlıklardan oluşması beklenmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA