Tbmm Başkanı Çiçek İle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Kazanan Projelere Ödüllerini Brüksel'de Düzenlenen Törenle Verdi

Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü ve Ar-Ge projelerinin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu EUREKA Programı'nın 2013 yılı "Yenilikçilik Ödülleri" sahiplerini buldu.

EUREKA 18. Parlamentolararası Konferansı'na katılmak üzere Brüksel'e gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu yılki Yenilikçi Ödülü'nü kazanan proje sahiplerine, Saint-Anne Şatosu'nda düzenlenen törenle ödüllerini takdim etti.

TBMM Başkanı Çiçek, törenin başında yaptığı konuşmada, hayatı kolaylaştıran, daha güvenli ve kaliteli kılan yenilikçi projelere ödül vermek ve inovasyonu teşvik etmek amacıyla bu törende bir araya geldiklerini belirtti.

"Avrupa'nın geleceği ileri teknoloji üretmesine bağlıdır" diyen Çiçek, ekonomik kalkınmanın yolunun Ar-Ge çalışmalarından geçtiğini vurguladı.

EUREKA'nın kuruluşundan bu yana Ar-Ge'yi desteklemeyi ve inovasyonu yaşamın bir parçası haline getirmeyi amaçladığını ifade eden Çiçek, bilim ve teknoloji alanında atılım yapmayı hedefleyen Türkiye'nin, dönem başkanlığı sırasında EUREKA İnovasyon Ödülü'nün temasını "çıktıları birden fazla ülkede pazara sunulan projeler" olarak belirlediğini kaydetti.

Çiçek'in konuşmasının ardından, 35 proje arasından finale kalan üç projenin tanıtıldığı video katılımcılara gösterildi.

Birincilik ödülüne atık yönetimi konusundaki projesiyle İspanyol "Euroenviron Omim" şirketinin layık görüldüğü törende, ikincilik ödülü bilgi güvenliğine ilişkin projesiyle yine İspanya'dan "AlienVault" firmasına, üçüncülük ödülü ise interneti hızlandırmayı amaçlayan "100GET" adlı çok uluslu projeye verildi.

Birincilik ödülünü Çiçek'in takdim ettiği gecede, ikinci olan projeye ödülünü Bakan Ergün, üçüncüye ise TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak verdi.



-EUREKA nedir--

Pazar odaklı ve kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge projelerinin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu EUREKA Programı, teknoloji şirketlerinin kurdukları kümeler ile ilgili sektördeki şirketleri bir araya getirerek, uzun vadeli stratejik işbirliklerinin desteklenmesini sağlamayı amaçlıyor.

Bugüne kadar 4 bini aşkın proje ile 30 milyar avroya yakın Ar-Ge hacminin oluşturulduğu programda 42 ülkenin önemli sanayi kuruluşları yer alıyor.

Türkiye, EUREKA'nın Temmuz 2012-Haziran 2013 tarihleri arasındaki dönem başkanlığını yürütüyor. Programda, son iki yılda 120 Türk firmasının 42 projede yer alarak 50 milyon avroluk proje hacmine erişim sağladığı belirtiliyor.

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA