Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya’dan Hipertansiyon Uyarısı

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, dünyada her yıl 7 milyon insanın hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ederek hipertansiyon tedavi edilmediğinde; felç, kalp yetmezliği, görme kaybı ve böbrek hasarı gibi sonuçlara yol açabildiğini söyledi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya “17 Mayıs Hipertansiyon Günü” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada dünyada 1.5 milyar insanın hipertansiyon problemiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Yüksek kan basıncından kaynaklanan önlenebilir hastalıklar olan inme, körlük, kalp ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve halkı korunma, tanı ve tedavi konusunda bilgilendirmek amacıyla 17 Mayıs’ın “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak kabul edildiğini de bildiren Kaya, “Hipertansiyon dünya genelinde tek başına inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları ve diyabetten dolayı en büyük ölüm sebebidir” dedi.

Yüksek kan basıncı olarak da bilinen hipertansiyonun, kan basıncının yüksek olduğu kronik bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Hasan Kaya, “Şişmanlık, hareketsiz yaşam, ailede hipertansiyon varlığı, yaş, stres, aşırı alkol kullanımı, düşük potasyum, magnezyum ve kalsiyum alımı hipertansiyona yakalanma riskini arttıran en önemli faktörler arasında bulunmaktadır. Çoğu zaman herhangi bir belirti görülmediğinden hastaların büyük bir bölümünün kan basıncı, farkında olmadan yıllarca yüksek seyredebilir. Ancak, yüksek kan basıncı tedavi edilmediğinde tüm vücuttaki arterlere ve yaşamsal önemi olan organlara zarar verebilir. Bu nedenle, yüksek kan basıncı sıklıkla “sessiz katil” olarak adlandırılır. Hipertansiyonun başlıca belirtileri baş ve ense ağrısı, baş dönmesi, kulakta uğultu, zaman zaman burun kanamaları, çarpıntı hissi, sürekli yorgunluk duygusudur. Kan basıncının aşırı yükseldiği durumlarda ise; çift görme, dilde peltekleşme, vücutta uyuşma, kuvvet kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı hissedilir” dedi.

Hipertansiyonun tedavi edilmemesi halinde ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini de anlatan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, “Beyin kanaması, felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, gözlerde görme kaybı, böbrek hasarı gibi kişinin yaşam kalitesini bozan ve ömrünü kısaltan hastalıklar görülmektedir. Bu nedenlerden dolayı, hipertansiyon önemle tedavisi gereken bir hastalıktır. Yüksek kan basıncından korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan, alkolden ve fazla kilolardan sakınmak gerekiyor. Düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, hekimin vereceği ilaçları hekim değiştirene kadar düzenli olarak almak hipertansiyonun tedavisinde etkilidir” dedi.

Kaynak: İHA