Artvin'de Deriner Barajı'nın Kapaklarının Açılmasıyla Debisi Yükselen Çoruh Nehri, Şehitlik Köyünde Yayaların Kullandığı 75 Metre Uzunluğunda, 2,5 Metre Yüksekliğindeki Asma Köprüyle Adeta Aynı Seviyeye Geldi

Bayram Sarayoğlu - Artvin'de Deriner Barajı'nın kapaklarının açılmasıyla debisi yükselen Çoruh Nehri, Şehitlik köyünde yayaların kullandığı 75 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğindeki asma köprüyle adete aynı seviyeye geldi.

Artvin'de baharla birlikte eriyen kar ve yağmur suları, dünyanın en hızla akan nehirlerinden biri olarak gösterilen Çoruh Nehri'nde su seviyesinin yükselmesine sebep oldu.

Yaklaşık 5 ay önce su tutulmaya başlanan Deriner Barajı'nda, "ıslak test" çalışmaları kapsamında kapakların belirli aralıklarla açılarak suyun boşaltılması, Çoruh'un debisinin daha da yükselmesine yol açıyor.

Adeta yatağına sığmayan Çoruh'ta sular, yer yer kara yoluna sıçrarken, merkeze bağlı Şehitlik köyünde, vatandaşların mesafeyi kısalttığı için alternatif yol olarak kullandığı asma köprünün seviyesine de ulaştı.

Nehirde su seviyesinin aşırı yükselmesi, 1970 yıllarda eski Köy Hizmetleri Müdürlüğünce yaya trafiği için inşa edilen ve 2011'de onarılan asma köprüden geçmek zorunda kalan vatandaşlara korku dolu anlar yaşatıyor. Bazıları köprüden geçmeye korktuğu için köye farklı güzergahtan giderken, bazıları da cesaretini toplayıp asma köprüde fotoğraf çektirebiliyor.

Şehitlik köyü sakinlerinden Hasan Altoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar Çoruh'un bu kadar yükseldiğini görmediğini belirterek, "Barajın kapakları zaman zaman açılıyor ve Çoruh Nehri, eski günlerdeki gibi artık yatağına sığmıyor. Hırçın akan nehir ve suyun gürültüsü, asma köprüden geçenlere adrenalin dolu anlar yaşatıyor. Bazı vatandaşlar evlerine giderken kullandıkları asma köprüden korkarak geçiyor" dedi.

-"Zaman zaman su köprüye değiyor"-

Selim Uygun, 25 yıl önce Şehitlik köyüne yerleştiğini ve bugüne kadar Çoruh'un bu denli yükselip, coşkulu aktığını görmediğini ifade ederek, "İlkbaharda genellikle Çoruh'ta su seviyesi yükselir ama hiç bu kadar yükseldiğini görmemiştim. Zaman zaman su asma köprüye değiyor. Köprüden geçmek zorunda kalan köylüler olarak korkuyoruz. Baraj kapakları açılınca su yatağına sığmıyor. Kapaklar tekrar kapatılınca su seviyesi normale dönüyor" diye konuştu.

Dilek Dengiz ise büfe işlettiğini, iş yerine yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Deriner Barajı'nda elektrik üretimi için uzun süredir su tutulduğunu belirterek, "Barajın kapakları zaman zaman açılarak fazla su boşaltılıyor. Su yatakta şiddetli akmaya başlayınca büfenin sallandığını hissediyorum. Korkuyorum ve büfeden çıkıyorum" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA