Terör Örgütü Pkk'nın Üst Yapılanması KCK'ya İlişkin Davaya Devam Edildi

Diyarbakır'da, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 98'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu 98 sanıktan 9'u ile 1 tutuksuz sanık hazır bulundu. Tutuklu 89 sanık ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Mahkeme başkanı, tutuklu sanıklardan Mehmet Akın ve Ahmet Birsin ile ilgili delil ikamesini okuyarak savunma yapmaları için söz verdi.

Mahkeme başkanı, gizli tanıklardan "X", "Mercek" ve "Günışığı"nın, "sanık Birsin'in, Irak'ta bulunan terör örgütü kamplarına giderek eğitim aldığını, örgüte yakın olan Roj TV, Gün TV ve gazetelerin genel yayın koordinatörlüğünü yaparak, örgüt propagandasında bulunduğunu" iddia ettiğini aktardı.

Sanık Birsin, tercümanı aracılığıyla yaptığı savunmasında, gizli tanıkların kendisini çok farklı bir şekilde yorumladıklarını, örgütte aktif olarak çalıştığı yönünde iddialarda bulunduğunu belirterek, "Ulusal yayın yapan bunca gazete ve TV'nin yayın koordinatörlüğünü nasıl yapabilirim. Gizli tanık ifadelerinde Gün TV genel yayın koordinatörlüğünü yaptığım yönündeki iddiaları doğrudur. Diğer tüm iddiaları soyut ve yalandır" dedi.

Sanık avukatlarından Sinem Çiçek de müvekkili gözaltına alınırken, Gün TV'de yapılan aramaların hukuka aykırı bir şekilde yapıldığını ileri sürerek, toplanan 2 klasör delilin dosyadan çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme başkanı, aramalarda elde edilen delillerin hukuka aykırı bir şekilde toplanmadığını belirterek, bu aşamada talebin reddine oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı.

Sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş ise mahkeme heyetinin talebin reddine karar vermesine tepki göstererek, "Türkiye'de herhangi bir kanalın yayını durdurularak, hukuka aykırı bir şekilde arama yapılsaydı kıyamet kopardı. Ancak söz konusu Diyarbakır ve Gün TV olduğu için toplanan delillerin ve arama kararının hukuka aykırı olmadığı görülüyor" diye konuştu.

Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.

-İstenen cezalar-

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 98'i tutuklu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

Muhabir: Aziz Aslan / Nail Kadırhan

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA