Gökçel’den “yasal Düzenleme Değişsin” Çağrısı

İçel Ziraat Odası (MZO) Başkanı Cengiz Gökçel, son bir ay içinde İçel’de meydana gelen dolu felaketlerinin çiftçiyi perişan ettiğini belirterek, “Çiftçimiz maalesef doğal afetlerle baş başa bırakılmış durumda.

Gökçel’den “yasal Düzenleme Değişsin” Çağrısı
Bir an önce yasal düzenlemenin değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

MZO Başkanı Gökçel, İçel’de son bir ayda meydana gelen doğal afetlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Çok geniş üretim alanları bulunan ve çok çeşitli üretimin yapıldığı İçel’in doğal afetlere karşı çaresiz kaldığının altını çizdi. 11 Nisan 2013 tarihinde merkez ilçe Mezitli’nin köyleri ve Erdemli ilçesinde yaklaşık 3,5 saat boyunca ceviz büyüklüğünde dolu yağdığını anımsatan Gökçel, “Felaketler üst üste gelmiş, 5 ve 11 Mayıs tarihlerinde bu kez Toroslar’da etkili olan bir dolu felaketi ile çiftçi karşı karşıya kalmıştır” ifadelerini kullandı.

Ziraat Odası olarak afetten zarar gören çiftçileri ziyarete gittiklerinde felaket kadar acı bir tabloyla daha karşı karşıya kaldıklarına vurgu yapan Gökçel, şunları kaydetti: “Biz bu felaketlere karşı yoğun şekilde çiftçilerimize tarım sigortası olmaları konusunda uyarılarda bulunmamıza karşın felaketlere bu da çözüm olamamıştır. Geçmiş yıllarda tarım sigortasıyla ilgili aksaklıklar olmasına karşın bu haliyle bile çiftçimizi güvence altına alabileceğimize inanıyorduk. Ancak gittiğimiz köylerde gördük ki tarım sigortası da çiftçimizi bu doğal afetlerden korumaktan çok uzak.”
1977 yılında çıkarılan Çiftçileri Doğal Afetlerden Koruma Yasası ve Tarım Sigorta Yasası’nın çiftçileri doğal afetle baş başa bıraktığını öne süren Gökçel, şöyle devam etti: “Şu an yürürlükte bulunan yasa ile üretim döneminde ürünlerinizin en az yüzde 40’ı yok olduysa afet yardımından yararlanabileceğimiz şeklinde bir düzenleme var. Diğer bir olumsuz yanı ise yasadan yararlanma şartının kredi kuruluşlarından kredi alacak durumda olmamanız gerekiyor. Emekli ve başka bir iş kolunda çalışır durumda iseniz de bu yardımı alamıyorsunuz. Oysa bu 2090 sayılı yasa tarım sigortasının yetersiz kaldığı yerde devreye girmesi gerekiyor. Günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Öte yandan tarım sigortası da meyvenin üretim safhasını kapsıyor. Oysa bizim alanda gördüğümüz durum, bırakın meyvenin yok olmasını o çiftçinin ağaçları da en az 2-3 yıl ürün vermeyecek durumda tahrip olmuş. Ağaçların kabuklarını bile soymuş dolu. Ama sigorta sadece ürünü kapsadığı için çiftçinin belki ilk etapta sıkıntısına çözüm olsa da genel olarak mağduriyetini önlemiyor.”
Gökçel, gerekli yasal düzenlemenin yapılması için çaba sarf edeceklerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Bizim uzun bir dönemdir yeniden düzenleme ile çok sayıda faaliyette bulunmamıza karşın maalesef Meclis’te bununla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Biz bu çalışmalarımızı rapor haline getiriyoruz ve tüm milletvekillerimize bunu sunacağız. Olayın takipsizi olacağız ve düzenleme ile ilgili yetkililerden destek bekleyeceğiz.”
Kaynak: İHA